Despre datorie și circumstanțe

Protejează-ți pacea minții

Acest articol e numărul 226 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

12 februarie

„Păstrează-ți constant percepțiile, pentru că nu este puțin lucru pe care îl protejezi, ci respectul, seriozitatea și stabilitatea, liniștea sufletească, eliberarea de durere și frică, într-un cuvânt libertatea ta. Pentru ce ai vinde aceste lucruri?”

~ Epictet – Discursuri, 4.3.6b-8

Jobul disfuncțional care te stresează, o relație controversată, viața în centrul atenției. Stoicismul, pentru că ne ajută să gestionăm și să ne gândim la reacțiile noastre emoționale, poate face astfel de situații mai ușor de suportat. Te poate ajuta să gestionezi și să atenuezi declanșatoarele care par să fie declanșate atât de constant.

Dar iată o întrebare: de ce te supui la asta? Chiar ăsta-i mediul pentru care ai fost creat? Să fii provocat de e-mailuri urâte și de o paradă nesfârșită de probleme la locul de muncă? Glandele noastre suprarenale pot face față doar până la o limită, înainte de a se epuiza. Nu ar trebui să le păstrezi pentru situații de viață și de moarte?

Deci da, folosește stoicismul pentru a gestiona aceste dificultăți. Dar nu uita să întrebi: asta e cu adevărat viața pe care mi-o doresc? De fiecare dată când te superi, un pic de viață părăsește corpul. Sunt acestea cu adevărat lucrurile pentru care ai vrea să-ți cheltuiești acea resursă neprețuită? Nu-ți fie teamă să faci o schimbare – una mare…

Deplasare prin serie<< Erou sau Nero?Plăcerea poate deveni pedeapsă >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top