Despre datorie și circumstanțe

Protejează-ți pacea minții

Acest articol e numărul 226 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 9

12 februarie

„Păstrează-ți constant percepțiile, pentru că nu este puțin lucru pe care îl protejezi, ci respectul, seriozitatea și stabilitatea, liniștea sufletească, eliberarea de durere și frică, într-un cuvânt libertatea ta. Pentru ce ai vinde aceste lucruri?”

~ Epictet – Discursuri, 4.3.6b-8

Jobul disfuncțional care te stresează, o relație controversată, viața în centrul atenției. Stoicismul, pentru că ne ajută să gestionăm și să ne gândim la reacțiile noastre emoționale, poate face astfel de situații mai ușor de suportat. Te poate ajuta să gestionezi și să atenuezi declanșatoarele care par să fie declanșate atât de constant.

Dar iată o întrebare: de ce te supui la asta? Chiar ăsta-i mediul pentru care ai fost creat? Să fii provocat de e-mailuri urâte și de o paradă nesfârșită de probleme la locul de muncă? Glandele noastre suprarenale pot face față doar până la o limită, înainte de a se epuiza. Nu ar trebui să le păstrezi pentru situații de viață și de moarte?

Deci da, folosește stoicismul pentru a gestiona aceste dificultăți. Dar nu uita să întrebi: asta e cu adevărat viața pe care mi-o doresc? De fiecare dată când te superi, un pic de viață părăsește corpul. Sunt acestea cu adevărat lucrurile pentru care ai vrea să-ți cheltuiești acea resursă neprețuită? Nu-ți fie teamă să faci o schimbare – una mare…

Deplasare prin serie<< Erou sau Nero?Plăcerea poate deveni pedeapsă >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu