Despre datorie și circumstanțe

Pune-ți propria rezoluție

Acest articol e numărul 174 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

22 decembrie

„Căci este o rușine pentru o persoană în vârstă sau pentru o persoană în pragul bătrâneții să aibă doar cunoștințele purtate în caiete. Zeno a spus asta… ce zici? Cleanthes a spus că… ce zici? Cât timp vei fi obligat de pretențiile altuia? Preia controlul și pune-ți în joc propria revendicare – ceva ce posteritatea va purta în caietul său.”

~ Seneca – Scrisori morale, 33.7 : : : : : : : : : : : :

Meditând în caietul său despre subiectul nemuririi, Ralph Waldo Emerson s-a plâns de modul în care scriitorii dansează în jurul unui subiect dificil bazându-se pe citate. „Urăsc citatul”, a scris el. „Spune-mi ce știi.

Seneca arunca aceeași mănușă cu vreo douăzeci de secole înainte. Este mai ușor să citezi, să te bazezi pe cuvintele înțelepte ale altora. Mai ales când oamenii pe care îi citezi sunt niște figuri atât de falnice!

Este mai greu (și mai intimidant) să te aventurezi pe cont propriu și să-ți exprimi propriile gânduri. Dar cum crezi că au fost create acele citate înțelepte și adevărate ale acelor figuri falnice?

Propriile experiențe au valoare. Ți-ai acumulat și propria înțelepciune. Pune-ți rezoluția. Pune ceva pentru veacuri – în cuvinte și, de asemenea, în exemplu.

Deplasare prin serie<< Ce trebuie să arăți la anii tăiCe ți-e atât de frică să pierzi? >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top