Despre datorie și circumstanțe

Pune-ți propria rezoluție

Acest articol e numărul 174 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

22 decembrie

„Căci este o rușine pentru o persoană în vârstă sau pentru o persoană în pragul bătrâneții să aibă doar cunoștințele purtate în caiete. Zeno a spus asta… ce zici? Cleanthes a spus că… ce zici? Cât timp vei fi obligat de pretențiile altuia? Preia controlul și pune-ți în joc propria revendicare – ceva ce posteritatea va purta în caietul său.”

~ Seneca – Scrisori morale, 33.7 : : : : : : : : : : : :

Meditând în caietul său despre subiectul nemuririi, Ralph Waldo Emerson s-a plâns de modul în care scriitorii dansează în jurul unui subiect dificil bazându-se pe citate. „Urăsc citatul”, a scris el. „Spune-mi ce știi.

Seneca arunca aceeași mănușă cu vreo douăzeci de secole înainte. Este mai ușor să citezi, să te bazezi pe cuvintele înțelepte ale altora. Mai ales când oamenii pe care îi citezi sunt niște figuri atât de falnice!

Este mai greu (și mai intimidant) să te aventurezi pe cont propriu și să-ți exprimi propriile gânduri. Dar cum crezi că au fost create acele citate înțelepte și adevărate ale acelor figuri falnice?

Propriile experiențe au valoare. Ți-ai acumulat și propria înțelepciune. Pune-ți rezoluția. Pune ceva pentru veacuri – în cuvinte și, de asemenea, în exemplu.

Deplasare prin serie<< Ce trebuie să arăți la anii tăiCe ți-e atât de frică să pierzi? >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu