Despre datorie și circumstanțe

Putem lucra orice

Acest articol e numărul 32 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 3

Despre datorie și circumstanțe
2 august

„Într-adevăr, cum ar putea exilul să fie un obstacol în calea propriei cultivări a unei persoane sau în atingerea virtuții atunci când nimănui nu i s-a interzis învățarea sau practicarea a ceea ce este necesar exilului?”

~ Musonius Rufus – Lecturi, 9.37.30-31, 9.39.1

La sfârșitul vieții sale, după o intervenție chirurgicală, lui Theodore Roosevelt i s-a spus că ar putea fi blocat într-un scaun cu rotile pentru restul zilelor sale. Cu o exuberanță remarcabilă, el a răspuns: „Bine! Pot să lucrez și așa!

Acesta este modul în care putem răspunde chiar și la cele mai invalidante întorsături ale soartei – lucrând în orice camera liberă. Nimic nu ne poate împiedica să învățăm. De fapt, situațiile dificile sunt adesea oportunități pentru propriile tipuri de învățare, chiar dacă nu sunt genurile de învățare pe care le-am fi preferat.

La rândul său, Musonius Rufus a fost exilat de trei ori (de două ori de Nero și o dată de Vespasian), fiind expulzat cu forța din viața și din casa, dar asta nu i-a afectat studiul filosofiei. În felul său, el a răspuns spunând „Bine! Pot să lucrez și așa.” Și a făcut-o, reușind să găsească printre exilați un învățăcel pe nume Epictet, cu care a făcut posibilă apariția stoicismului în lume.

Deplasare prin serie<< Nu te aștepta la perfecțiuneViața bună poate fi oriunde >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top