Putem lucra orice

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

2 august

„Într-adevăr, cum ar putea exilul să fie un obstacol în calea propriei cultivări a unei persoane sau în atingerea virtuții atunci când nimănui nu i s-a interzis învățarea sau practicarea a ceea ce este necesar exilului?”

~ Musonius Rufus – Lecturi, 9.37.30-31, 9.39.1

La sfârșitul vieții sale, după o intervenție chirurgicală, lui Theodore Roosevelt i s-a spus că ar putea fi blocat într-un scaun cu rotile pentru restul zilelor sale. Cu o exuberanță remarcabilă, el a răspuns: „Bine! Pot să lucrez și așa!

Acesta este modul în care putem răspunde chiar și la cele mai invalidante întorsături ale soartei – lucrând în orice camera liberă. Nimic nu ne poate împiedica să învățăm. De fapt, situațiile dificile sunt adesea oportunități pentru propriile tipuri de învățare, chiar dacă nu sunt genurile de învățare pe care le-am fi preferat.

La rândul său, Musonius Rufus a fost exilat de trei ori (de două ori de Nero și o dată de Vespasian), fiind expulzat cu forța din viața și din casa, dar asta nu i-a afectat studiul filosofiei. În felul său, el a răspuns spunând „Bine! Pot să lucrez și așa.” Și a făcut-o, reușind să găsească printre exilați un învățăcel pe nume Epictet, cu care a făcut posibilă apariția stoicismului în lume.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu