Puterea noastră ascunsă

Acest articol e numărul 68 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

7 septembrie

„Ia în considerare cine ești. Mai presus de toate, o ființă umană, care nu are o putere mai mare decât propria alegere motivată, care supraveghează toate celelalte lucruri și este liberă de orice alt stăpân.”

~ Epictet – Discursuri, 2.10.1

Psihologul Viktor Frankl a petrecut trei ani încarcerat în diferite lagăre de concentrare, inclusiv la Auschwitz. Familia și soția lui fuseseră uciși, munca vieții lui distrusă, libertatea lui luată. Nu mai avea chiar nimic. Totuși, așa cum a descoperit după multă gândire, a păstrat încă un lucru: abilitatea de a stabili ce înseamnă această suferință. Nici măcar naziștii nu i-au putut lua asta.

Mai mult, Frankl și-a dat seama că ar putea găsi de fapt aspecte pozitive în situația sa. Aici a fost o oportunitate de a continua testarea și explorarea teoriilor sale psihologice (și poate revizuirea lor). Ar putea fi în continuare de folos celorlalți. Chiar și-a creat o oarecare mângâiere în faptul că cei dragi au fost scutiți de durerea și mizeria cu care se confrunta el însuși, zilnic, în acele lagăre.

Puterea ta ascunsă este capacitatea ta de a folosi rațiunea și de a face alegeri, oricât de limitate sau mici ar fi. Gândește-te la zonele vieții tale în care ești sub constrângere sau mânat de obligație. Care sunt opțiunile disponibile, zi de zi? Ai putea fi surprins de cât de multe sunt de fapt. Poți găsi avantajele? Poți găsi aspectele pozitive?

Deplasare prin serie<< Te pot înlănțui, dar…Nu te lăsa păcălit de întâmplare >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu