Despre datorie și circumstanțe

Puterea noastră ascunsă

Acest articol e numărul 68 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

7 septembrie

„Ia în considerare cine ești. Mai presus de toate, o ființă umană, care nu are o putere mai mare decât propria alegere motivată, care supraveghează toate celelalte lucruri și este liberă de orice alt stăpân.”

~ Epictet – Discursuri, 2.10.1

Psihologul Viktor Frankl a petrecut trei ani încarcerat în diferite lagăre de concentrare, inclusiv la Auschwitz. Familia și soția lui fuseseră uciși, munca vieții lui distrusă, libertatea lui luată. Nu mai avea chiar nimic. Totuși, așa cum a descoperit după multă gândire, a păstrat încă un lucru: abilitatea de a stabili ce înseamnă această suferință. Nici măcar naziștii nu i-au putut lua asta.

Mai mult, Frankl și-a dat seama că ar putea găsi de fapt aspecte pozitive în situația sa. Aici a fost o oportunitate de a continua testarea și explorarea teoriilor sale psihologice (și poate revizuirea lor). Ar putea fi în continuare de folos celorlalți. Chiar și-a creat o oarecare mângâiere în faptul că cei dragi au fost scutiți de durerea și mizeria cu care se confrunta el însuși, zilnic, în acele lagăre.

Puterea ta ascunsă este capacitatea ta de a folosi rațiunea și de a face alegeri, oricât de limitate sau mici ar fi. Gândește-te la zonele vieții tale în care ești sub constrângere sau mânat de obligație. Care sunt opțiunile disponibile, zi de zi? Ai putea fi surprins de cât de multe sunt de fapt. Poți găsi avantajele? Poți găsi aspectele pozitive?

Deplasare prin serie<< Te pot înlănțui, dar…Nu te lăsa păcălit de întâmplare >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top