Despre datorie și circumstanțe

Puterea unei mantre

Acest articol e numărul 209 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

26 ianuarie

„Şterge-ţi din minte reprezentările, repetându-ţi fără încetare: acum depinde de mine ca în acest suflet să nu existe vreo josnicie, vreo poftă, într-un cuvânt, vreo tulburare; şi, observând toate lucrurile care există în realitate, să mă folosesc de fiecare în raport cu valoarea sa. Aminteşte-ţi de această facultate hărăzită ţie de natură.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, .29

Oricine a urmat un curs de yoga sau a fost expus gândirii hinduse sau budiste a auzit probabil de conceptul de mantra. În sanscrită, înseamnă „enunț sacru” – în esență un cuvânt, o frază, un gând, chiar un sunet – menit să ofere claritate sau îndrumare spirituală. O mantra poate fi deosebit de utilă în procesul meditativ, deoarece ne permite să blocăm orice altceva în timp ce ne concentrăm.

Se cuvine, așadar, ca Marcus Aurelius să sugereze această mantră stoică – un memento sau o expresie de urmărire pe care să o folosim atunci când simțim impresii false, distrageri sau zdrobirea vieții de zi cu zi asupra noastră. Spune, în esență, „Am puterea în mine să împiedic asta. Pot să văd adevărul.

Schimbă formularea după cum dorești. Acea parte depinde de tine. Dar ai o mantră și folosește-o pentru a găsi claritatea pe care o dorești.

Deplasare prin serie<< Singurul premiuCele trei domenii ale antrenamentului >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu