Despre datorie și circumstanțe

Puterea unei mantre

Acest articol e numărul 209 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

26 ianuarie

„Şterge-ţi din minte reprezentările, repetându-ţi fără încetare: acum depinde de mine ca în acest suflet să nu existe vreo josnicie, vreo poftă, într-un cuvânt, vreo tulburare; şi, observând toate lucrurile care există în realitate, să mă folosesc de fiecare în raport cu valoarea sa. Aminteşte-ţi de această facultate hărăzită ţie de natură.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, .29

Oricine a urmat un curs de yoga sau a fost expus gândirii hinduse sau budiste a auzit probabil de conceptul de mantra. În sanscrită, înseamnă „enunț sacru” – în esență un cuvânt, o frază, un gând, chiar un sunet – menit să ofere claritate sau îndrumare spirituală. O mantra poate fi deosebit de utilă în procesul meditativ, deoarece ne permite să blocăm orice altceva în timp ce ne concentrăm.

Se cuvine, așadar, ca Marcus Aurelius să sugereze această mantră stoică – un memento sau o expresie de urmărire pe care să o folosim atunci când simțim impresii false, distrageri sau zdrobirea vieții de zi cu zi asupra noastră. Spune, în esență, „Am puterea în mine să împiedic asta. Pot să văd adevărul.

Schimbă formularea după cum dorești. Acea parte depinde de tine. Dar ai o mantră și folosește-o pentru a găsi claritatea pe care o dorești.

Deplasare prin serie<< Singurul premiuCele trei domenii ale antrenamentului >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top