Puternica responsabilitate a acceptării

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

12 noiembrie

„Dacă am socoti bune şi rele, însă, numai acele evenimente care stau în puterea noastră, nu ne-ar mai rămâne nici un motiv pentru a acuza divinitatea, nici pentru a adopta o atitudine duşmănoasă faţă de umanitate.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.41

Pe biroul președintelui Harry Truman, scria: „DOLARUL SE OPREȘTE AICI”. În calitate de președinte, cu mai multă putere și control decât oricine altcineva, știa că, bine sau rău, nu era pe nimeni pe care să-l poată învinovăți pentru alte lucruri în afară de el. Nu avea cui să transfere răspunderea. Lanțul se termina acolo, în Biroul Oval.

În calitate de președinte al propriilor noastre vieți – și știind că puterile noastre încep și se termină cu alegerea noastră motivată – am face bine să interiorizăm aceeași atitudine. Nu controlăm lucrurile din afara acestei sfere, dar ne controlăm atitudinile și răspunsurile la acele evenimente – și asta este destul. E suficient să intrăm în fiecare zi știind că nu avem cui să pasăm. Se termină cu noi.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu