Rămâi la fapte

Acest articol e numărul 39 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

9 august

„Nu-ţi spune ţie însuţi nimic mai mult decât te anunţă, primele, reprezentările. Ţi se anunţă că un oarecare te vorbeşte de rău. Aceasta ţi se anunţă. Nu ai fost anunţat că ai fost vătămat. Văd că îmi este bolnav copilul. Văd. Nu văd însă că ar fi în primejdie. În acest fel, aşadar, rămâi fidel întotdeauna primelor reprezentări, nu adăuga nimic din interiorul tău şi nimic nu ţi se va întâmpla.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.49

Mai întâi, acest lucru poate părea opusul a tot ceea ce ai fost învățat. Nu ne cultivăm mintea și abilitățile de gândire critică exact pentru a nu accepta pur și simplu lucrurile la valoarea nominală? Da, de cele mai multe ori. Dar uneori această abordare poate fi contraproductivă.

Ceea ce are un filozof este capacitatea, așa cum a spus Nietzsche, „de a se opri curajos, la suprafață” și de a vedea lucrurile în forma lor simplă și obiectivă. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Da, stoicii erau „superficiali”, a spus el, „prin profunzime”. Astăzi, în timp ce alți oameni se lasă manipulați, asta vei practica. Un fel de pragmatism direct – văzând lucrurile așa cum le arată impresiile inițiale.

Deplasare prin serie<< Începe de unde e lumeaPerfecțiunea e dușmanul acțiunii >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu