Despre datorie și circumstanțe

Rămâi la fapte

Acest articol e numărul 39 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

9 august

„Nu-ţi spune ţie însuţi nimic mai mult decât te anunţă, primele, reprezentările. Ţi se anunţă că un oarecare te vorbeşte de rău. Aceasta ţi se anunţă. Nu ai fost anunţat că ai fost vătămat. Văd că îmi este bolnav copilul. Văd. Nu văd însă că ar fi în primejdie. În acest fel, aşadar, rămâi fidel întotdeauna primelor reprezentări, nu adăuga nimic din interiorul tău şi nimic nu ţi se va întâmpla.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.49

Mai întâi, acest lucru poate părea opusul a tot ceea ce ai fost învățat. Nu ne cultivăm mintea și abilitățile de gândire critică exact pentru a nu accepta pur și simplu lucrurile la valoarea nominală? Da, de cele mai multe ori. Dar uneori această abordare poate fi contraproductivă.

Ceea ce are un filozof este capacitatea, așa cum a spus Nietzsche, „de a se opri curajos, la suprafață” și de a vedea lucrurile în forma lor simplă și obiectivă. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Da, stoicii erau „superficiali”, a spus el, „prin profunzime”. Astăzi, în timp ce alți oameni se lasă manipulați, asta vei practica. Un fel de pragmatism direct – văzând lucrurile așa cum le arată impresiile inițiale.

Deplasare prin serie<< Începe de unde e lumeaPerfecțiunea e dușmanul acțiunii >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top