Despre datorie și circumstanțe

Râs, sau plâns?

Acest articol e numărul 57 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

27 august

„Heraclit vărsa lacrimi ori de câte ori ieșea în public – Democrit râdea. Unul a văzut întregul ca o paradă a mizeriilor, celălalt al nebuniei. Așadar, ar trebui să privim lucrurile mai ușor și să le tratăm mai calm, pentru că este mai uman să râzi de viață decât să o plângi.”

~ Seneca – Despre calmul miții, 15.2

Este această observație originea acelei celebre expresii despre știri frustrante: „Nu știu dacă să râd sau să plâng?” Stoicii au văzut un scop mic în a se enerva sau a se întrista cu lucruri care sunt indiferente la sentimentele noastre. Mai ales când acele sentimente ajung să ne facă să ne simțim mai rău.

Este, de asemenea, o altă dovadă că stoicii erau cu greu un grup de bătrâni deprimanți și acri. Chiar și atunci când lucrurile erau cu adevărat rele, când lumea îi făcea să-și dorească să plângă disperare sau cu furie, ei au ales să râdă de asta.

La fel ca Democrit, putem face aceeași alegere. Există mai mult umor decât ură în aproape orice situație. Și, cel puțin, umorul este productiv – făcând lucrurile mai puțin grele, nu mai mult.

Deplasare prin serie<< Căutarea năvoadelorStoicul opulent >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top