Reducerea densității fluidului de foraj prin diluție. Formular de calcul.

Reducerea densității fluidului de foraj prin diluție. Formular de calcul.

Cuprins

Hits: 4

O metodă simplă pentru reducerea densității fluidului de foraj:

Diluția

Uneori trebuie redusă densitatea fluidului de foraj din sondă. Asta presupune folosirea diluțiilor. Metoda constă în adăugarea de fluid mai ușor în fluidul mai greu, pentru ca, prin amestecare, densitatea fluidului final să scadă. De multe ori, fluidul ușor utilizat frecvent este apa dulce, apa de mare, uleiul, motorina, uleiul sintetic, etc., elemente ce constituie baza fluidului de foraj folosit.

pink black and yellow abstract painting

Formula de calcul

Se poate calcula volumul de fluid ușor necesar în sistem a reduce densitatea (respectiv greutatea specifică) inițială a fluidului de foraj la noua densitate dorită, folosind următoarea formulă:

V_{dilutie}=\dfrac{V_1 \times (\rho_1-\rho_{final})}{\rho_{final}-\rho_{dilutie}}

unde:

  • V_1 → volumul inițial de fluid de foraj, în [mc]
  • \rho_1 → densitatea fluidului de foraj inițial, în [kg/mc]
  • \rho_{final} → densitatea fluidului de foraj final, în [kg/mc]
  • \rho_{dilutie} → densitatea diluției, în [kg/mc]

Formular de calcul

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

2 Comments on “Reducerea densității fluidului de foraj prin diluție. Formular de calcul.

Lasă un comentariu