Regele filosof

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

9 iulie

„Căci cred că un rege bun este de la bun început și, în mod necesar, un filosof, iar filosoful este de la bun început o persoană regală.”

~ Musonius Rufus – Lecturi, 8.33.32-34

Generalul israelian Herzl Halevi crede că filozofia este esențială în rolul său de lider și războinic. „Oamenii îmi spuneau că administrarea afacerilor este pentru viața practică și filozofia este pentru spirit”, a spus el. „De-a lungul anilor am descoperit că este exact opusul – am folosit filosofia mult mai practic.” Războiul și conducerea oferă o serie nesfârșită de decizii etice care necesită priorități, echilibru și claritate. La asta ajută filosofia.

Platon știa acest lucru când și-a imaginat o utopie condusă de un rege filozof. „Fie filozofii ar trebui să devină regi”, a spus el în Republica, „fie cei care sunt acum numiți regi ar trebui să se ocupe cu adevărat și suficient de filozofie”. (E drept că Platon a fost bănuit că prin susținerile sale se visa pe sine însuși rege!) Marcus Aurelius a fost literalmente acel rege filozof.

Ce legătură are asta cu tine? În zilele noastre sunt mai puțini regi, dar suntem cu toții lideri într-o formă sau alta – în familie, în companie, într-o echipă, pentru o audiență, într-un grup de prieteni, sau pentru noi înșine. Studiul filosofiei ne cultivă rațiunea și etica, astfel încât să ne putem face treaba mai bine. Nu putem aștepta – prea mulți oameni se bazează pe noi pentru a o face bine…

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu