Despre datorie și circumstanțe

Regele filosof

Acest articol e numărul 8 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

9 iulie

„Căci cred că un rege bun este de la bun început și, în mod necesar, un filosof, iar filosoful este de la bun început o persoană regală.”

~ Musonius Rufus – Lecturi, 8.33.32-34

Generalul israelian Herzl Halevi crede că filozofia este esențială în rolul său de lider și războinic. „Oamenii îmi spuneau că administrarea afacerilor este pentru viața practică și filozofia este pentru spirit”, a spus el. „De-a lungul anilor am descoperit că este exact opusul – am folosit filosofia mult mai practic.” Războiul și conducerea oferă o serie nesfârșită de decizii etice care necesită priorități, echilibru și claritate. La asta ajută filosofia.

Platon știa acest lucru când și-a imaginat o utopie condusă de un rege filozof. „Fie filozofii ar trebui să devină regi”, a spus el în Republica, „fie cei care sunt acum numiți regi ar trebui să se ocupe cu adevărat și suficient de filozofie”. (E drept că Platon a fost bănuit că prin susținerile sale se visa pe sine însuși rege!) Marcus Aurelius a fost literalmente acel rege filozof.

Ce legătură are asta cu tine? În zilele noastre sunt mai puțini regi, dar suntem cu toții lideri într-o formă sau alta – în familie, în companie, într-o echipă, pentru o audiență, într-un grup de prieteni, sau pentru noi înșine. Studiul filosofiei ne cultivă rațiunea și etica, astfel încât să ne putem face treaba mai bine. Nu putem aștepta – prea mulți oameni se bazează pe noi pentru a o face bine…

Deplasare prin serie<< Oprește-te din maimuțărealăIubește arta smereniei >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top