Despre datorie și circumstanțe

Repornește munca adevărată

Acest articol e numărul 200 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

17 ianuarie

„Eu sunt profesorul tău și tu înveți în școala mea. Scopul meu este să te duc la finalizare, fără comportament compulsiv, neîngrădit, fără să te rușinezi, liber, înflorit și fericit, privind la Dumnezeu în lucruri mari și mici – scopul tău este să înveți și să practici cu sârguință toate aceste lucruri. Atunci de ce nu finalizezi munca, dacă ai scopul potrivit și eu am atât scopul corect, cât și pregătirea corectă? Ce lipsește?… Lucrarea este destul de fezabilă și este singurul lucru în puterea noastră… Lasă trecutul. Trebuie doar să începem. Crede-mă și vei vedea.”

~ Epictet – Discursuri, 2.19.29-34

Îți amintești, la școală sau la începutul vieții, îți era frică să încerci ceva din teama că ai putea eșua? Majoritatea adolescenților aleg să se prostească mai degrabă decât să depună efort. Efortul fără inimă, leneș, le oferă o scuză gata făcută: „Nu contează. Nici măcar nu încercam.”

Pe măsură ce îmbătrânim, eșecul nu mai este atât de lipsit de importanță. Ceea ce este în joc nu este o notă arbitrară sau un trofeu sportiv, ci calitatea vieții tale și capacitatea de a te descurca cu lumea din jurul tău.

Totuși, nu lăsa asta să te intimideze. Ai cei mai buni profesori din lume: cei mai înțelepți filozofi care au trăit vreodată. Și nu numai că ești capabil, profesorul îți cere ceva foarte simplu: doar să începi munca. Restul urmează.

Deplasare prin serie<< Nu fă nimic din obișnuințăPrivește lumea ca un poet sau ca un artist >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu