Despre datorie și circumstanțe

Reprimă-ți gândurile

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

20 ianuarie

„Cum altfel ar putea fi ucise învăţăturile, dacă nu oprind reprezentările care le corespund şi pe care ai tot timpul posibilitatea să le reînvii? Poţi, cu privire la această problemă, să ai părerea care trebuie; dacă pot, de ce să mă zbucium? Lucrurile care se găsesc în afara intelectului meu nu au nici o legătură cu intelectul meu. Învaţă aceasta şi fii cum trebuie. Îţi e îngăduit să renaşti: vezi din nou lucrurile cum erai obişnuit să le vezi. În aceasta constă renaşterea.”

~ Epictet – Discursuri, 2.6.25

Ai avut câteva săptămâni proaste? Te-ai îndepărtat de principii și credințe care țin de mult? Este perfect în regulă. Ni se întâmplă tuturor.

De fapt, probabil i s-a întâmplat lui Marcus – poate de aceea și-a mâzgălit această notă pentru el însuși. Poate că avusese de-a face cu senatori dificili sau avea dificultăți cu fiul său tulburat. Poate că în aceste scenarii el și-a pierdut cumpătul, a devenit deprimat sau a încetat să mai comunice cu el însuși. Cine nu ar face-o?

Dar reamintirea aici este că, indiferent de ce s-ar întâmpla, indiferent cât de dezamăgitor a fost comportamentul nostru în trecut, principiile în sine rămân neschimbate. Ne putem întoarce să le îmbrățișăm în orice moment. Ceea ce s-a întâmplat ieri, sau acum cinci minute, este trecutul. Ne putem reaprinde și reporni oricând dorim.

De ce să nu o faci chiar acum?

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu