Despre datorie și circumstanțe

Reprimă-ți gândurile

Acest articol e numărul 203 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

20 ianuarie

„Cum altfel ar putea fi ucise învăţăturile, dacă nu oprind reprezentările care le corespund şi pe care ai tot timpul posibilitatea să le reînvii? Poţi, cu privire la această problemă, să ai părerea care trebuie; dacă pot, de ce să mă zbucium? Lucrurile care se găsesc în afara intelectului meu nu au nici o legătură cu intelectul meu. Învaţă aceasta şi fii cum trebuie. Îţi e îngăduit să renaşti: vezi din nou lucrurile cum erai obişnuit să le vezi. În aceasta constă renaşterea.”

~ Epictet – Discursuri, 2.6.25

Ai avut câteva săptămâni proaste? Te-ai îndepărtat de principii și credințe care țin de mult? Este perfect în regulă. Ni se întâmplă tuturor.

De fapt, probabil i s-a întâmplat lui Marcus – poate de aceea și-a mâzgălit această notă pentru el însuși. Poate că avusese de-a face cu senatori dificili sau avea dificultăți cu fiul său tulburat. Poate că în aceste scenarii el și-a pierdut cumpătul, a devenit deprimat sau a încetat să mai comunice cu el însuși. Cine nu ar face-o?

Dar reamintirea aici este că, indiferent de ce s-ar întâmpla, indiferent cât de dezamăgitor a fost comportamentul nostru în trecut, principiile în sine rămân neschimbate. Ne putem întoarce să le îmbrățișăm în orice moment. Ceea ce s-a întâmplat ieri, sau acum cinci minute, este trecutul. Ne putem reaprinde și reporni oricând dorim.

De ce să nu o faci chiar acum?

Deplasare prin serie<< Oriunde mergi, alegerea îți aparțineRitual matinal >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top