Despre datorie și circumstanțe

Respect și justiție

Acest articol e numărul 101 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 3

10 octombrie

„Vreau să spun: dacă abandonezi orice ţine de trecut, dacă îţi încredinţezi viitorul providenţei şi doar prezentul ţi-l orientezi spre pietate şi dreptate. Spre pietate, ca să iubeşti ceea ce ţi-a fost hărăzit de destin; căci ţie natura ţi-a dăruit această soartă şi ei te-a dăruit pe tine. Spre dreptate, ca să spui adevărul în mod liber şi fără ocolişuri şi ca să faci cele ce sunt potrivite cu legea şi cu valoarea fiecărui lucru.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 12.1

Aulus Gellius relatează că Epictet a spus odată: „Dacă cineva ar lua două cuvinte la inimă și ar avea grijă să se guverneze și să se vegheze pe sine însuși, va trăi o viață impecabilă și imens de liniștită. Cele două cuvinte sunt: ​​persistă și rezistă”. Acesta este un sfat extraordinar. Dar ce principii ar trebui să determine în ce persistăm și la ce ar trebui să rezistăm?

Marcus furnizează acest răspuns: respect și dreptate. Cu alte cuvinte, virtute.

Deplasare prin serie<< Setează standardele și folosește-leOnestitatea ca naturalețe a noastră >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top