Despre datorie și circumstanțe

Respectă trecutul, dar fii deschis viitorului

Acest articol e numărul 55 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

25 august

„Nu vei merge pe urmele predecesorilor tăi? Cu siguranță voi folosi calea mai veche, dar dacă voi găsi o cale mai scurtă și mai lină, voi deschide o cărare pe acolo. Cei care au inițiat aceste căi nu sunt stăpânii, ci ghizii noștri. Adevărul este deschis tuturor, nu a fost monopolizat.”

~ Seneca – Scrisori morale, 33.11

Tradițiile sunt adesea cele mai bune practici testate în timp pentru a face ceva. Dar amintește-ți că ideile conservatoare de astăzi au fost cândva controversate la un moment dat și inovatoare. Acesta este motivul pentru care nu ne poate fi frică să experimentăm idei noi.

În cazul lui Seneca, el ar putea îmbrățișa o nouă perspectivă filosofică care îmbunătățește scrierile lui Zenon sau a lui Cleanthes. În cazul nostru, poate că o descoperire în psihologie îmbunătățește scrierea lui Seneca sau a lui Marcus Aurelius. Sau poate avem o proprie descoperire. Dacă aceste idei sunt adevărate și mai bune, îmbrățișează-le, folosește-le. Nu trebuie să fii prizonierul bătrânilor morți care au încetat să învețe acum două mii de ani.

Deplasare prin serie<< Folosește toate surseleCăutarea năvoadelor >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top