Respectă trecutul, dar fii deschis viitorului

Acest articol e numărul 55 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

25 august

„Nu vei merge pe urmele predecesorilor tăi? Cu siguranță voi folosi calea mai veche, dar dacă voi găsi o cale mai scurtă și mai lină, voi deschide o cărare pe acolo. Cei care au inițiat aceste căi nu sunt stăpânii, ci ghizii noștri. Adevărul este deschis tuturor, nu a fost monopolizat.”

~ Seneca – Scrisori morale, 33.11

Tradițiile sunt adesea cele mai bune practici testate în timp pentru a face ceva. Dar amintește-ți că ideile conservatoare de astăzi au fost cândva controversate la un moment dat și inovatoare. Acesta este motivul pentru care nu ne poate fi frică să experimentăm idei noi.

În cazul lui Seneca, el ar putea îmbrățișa o nouă perspectivă filosofică care îmbunătățește scrierile lui Zenon sau a lui Cleanthes. În cazul nostru, poate că o descoperire în psihologie îmbunătățește scrierea lui Seneca sau a lui Marcus Aurelius. Sau poate avem o proprie descoperire. Dacă aceste idei sunt adevărate și mai bune, îmbrățișează-le, folosește-le. Nu trebuie să fii prizonierul bătrânilor morți care au încetat să învețe acum două mii de ani.

Deplasare prin serie<< Folosește toate surseleCăutarea năvoadelor >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu