Respectarea rețetelor medicale

Acest articol e numărul 125 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

3 noiembrie

„După cum se spune că: «Asclepios i-a rânduit acestuia călăria, băile reci, mersul cu picioarele goale», tot aşa se spune şi aceasta: «Natura Întregului i-a rânduit acestuia boala, infirmitatea, pierderea unei părţi din sine sau ceva asemănător». Căci, în prima afirmaţie, acel «a rânduit» semnifică ceva de felul următor: «Le-a rânduit aceasta ca remediu potrivit însănătoşirii»; în a doua afirmaţie, ceea ce i se întâmplă fiecăruia îi este rânduit într-un mod potrivit cu soarta hărăzită.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.8

Stoicii erau maeștri în analogii și le-au folosit ca instrument pentru a ajuta la întărirea raționamentului lor.

Aici, Marcus observă cât de binevoitori vom suporta neplăcerile dacă ni se comandă prin cuvintele magice „rețeta doctorului”. Doctorul spune că trebuie să iei acest medicament neplăcut și o vei face. Doctorul îți spune că trebuie să începi să dormi atârnat cu capul în jos ca un liliac. Te vei simți prost, dar destul de curând vei ajunge să atârni, deoarece crezi că te va face mai bine.

Pe de altă parte, când vine vorba de evenimente externe, ne luptăm ca naiba dacă se întâmplă ceva contrar planurilor noastre. Dar dacă, întreabă Marcus, un medic ar fi prescris exact acest lucru ca parte a tratamentului nostru? Dacă ar fi la fel de bun pentru noi ca și medicina?

Ei bine, dacă ar fi așa?

Deplasare prin serie<< Legarea propriilor dorințe de ceea ce va fiNici bine, nici rău >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu