Despre datorie și circumstanțe

Respectarea rețetelor medicale

Acest articol e numărul 125 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

3 noiembrie

„După cum se spune că: «Asclepios i-a rânduit acestuia călăria, băile reci, mersul cu picioarele goale», tot aşa se spune şi aceasta: «Natura Întregului i-a rânduit acestuia boala, infirmitatea, pierderea unei părţi din sine sau ceva asemănător». Căci, în prima afirmaţie, acel «a rânduit» semnifică ceva de felul următor: «Le-a rânduit aceasta ca remediu potrivit însănătoşirii»; în a doua afirmaţie, ceea ce i se întâmplă fiecăruia îi este rânduit într-un mod potrivit cu soarta hărăzită.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.8

Stoicii erau maeștri în analogii și le-au folosit ca instrument pentru a ajuta la întărirea raționamentului lor.

Aici, Marcus observă cât de binevoitori vom suporta neplăcerile dacă ni se comandă prin cuvintele magice „rețeta doctorului”. Doctorul spune că trebuie să iei acest medicament neplăcut și o vei face. Doctorul îți spune că trebuie să începi să dormi atârnat cu capul în jos ca un liliac. Te vei simți prost, dar destul de curând vei ajunge să atârni, deoarece crezi că te va face mai bine.

Pe de altă parte, când vine vorba de evenimente externe, ne luptăm ca naiba dacă se întâmplă ceva contrar planurilor noastre. Dar dacă, întreabă Marcus, un medic ar fi prescris exact acest lucru ca parte a tratamentului nostru? Dacă ar fi la fel de bun pentru noi ca și medicina?

Ei bine, dacă ar fi așa?

Deplasare prin serie<< Legarea propriilor dorințe de ceea ce va fiNici bine, nici rău >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top