Despre datorie și circumstanțe

Revista zilei

Acest articol e numărul 205 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

22 ianuarie

„Voi veghea constant asupra mea și, cel mai util, voi trece în revistă fiecare zi. Căci aceasta este ceea ce ne face răi – că niciunul dintre noi nu se uită înapoi la propriile noastre vieți. Reflectăm doar la ceea ce suntem pe cale să facem. Și totuși planurile noastre pentru viitor provin din trecut.”

~ Seneca – Scrisori morale, 83.2

Într-o scrisoare către fratele său mai mare Novatus, Seneca descrie un exercițiu benefic pe care l-a împrumutat de la un alt filosof proeminent. La sfârșitul fiecărei zile își punea variante ale următoarelor întrebări: Ce obicei prost am înlăturat astăzi? Cum sunt mai bine? Au fost acțiunile mele drepte? Cum mă pot îmbunătăți?

La începutul sau la sfârșitul fiecărei zile, Stoicul se așează cu jurnalul său și trece în revistă: ce a făcut, ce a crezut, ce ar putea fi îmbunătățit. Din acest motiv, Meditațiile lui Marcus Aurelius reprezintă o carte oarecum insondabilă – a fost pentru claritate personală și nu pentru beneficiul public. Scrierea exercițiilor stoice a fost și este, de asemenea, o formă de a le practica, la fel cum ar fi repetarea unei rugăciuni sau a unui imn.

Păstrează-ți propriul jurnal, indiferent dacă este salvat pe un computer sau într-o mică agendă. Fă-ți timp pentru a-ți aminti în mod conștient evenimentele din ziua precedentă. Fii neclintit în evaluările tale. Observă ce a contribuit la fericirea ta și ce a afectat-o. Notează la ce ți-ai dori să lucrezi sau citate care îți plac. Făcând efortul de a înregistra astfel de gânduri, este mai puțin probabil să le uiți. Un bonus suplimentar: veți avea și o evaluare pentru a-ți urmări progresul.

Deplasare prin serie<< Ritual matinalAdevărul despre bani >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu