Despre datorie și circumstanțe

Revista zilei

Acest articol e numărul 205 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
22 ianuarie

„Voi veghea constant asupra mea și, cel mai util, voi trece în revistă fiecare zi. Căci aceasta este ceea ce ne face răi – că niciunul dintre noi nu se uită înapoi la propriile noastre vieți. Reflectăm doar la ceea ce suntem pe cale să facem. Și totuși planurile noastre pentru viitor provin din trecut.”

~ Seneca – Scrisori morale, 83.2

Într-o scrisoare către fratele său mai mare Novatus, Seneca descrie un exercițiu benefic pe care l-a împrumutat de la un alt filosof proeminent. La sfârșitul fiecărei zile își punea variante ale următoarelor întrebări: Ce obicei prost am înlăturat astăzi? Cum sunt mai bine? Au fost acțiunile mele drepte? Cum mă pot îmbunătăți?

La începutul sau la sfârșitul fiecărei zile, Stoicul se așează cu jurnalul său și trece în revistă: ce a făcut, ce a crezut, ce ar putea fi îmbunătățit. Din acest motiv, Meditațiile lui Marcus Aurelius reprezintă o carte oarecum insondabilă – a fost pentru claritate personală și nu pentru beneficiul public. Scrierea exercițiilor stoice a fost și este, de asemenea, o formă de a le practica, la fel cum ar fi repetarea unei rugăciuni sau a unui imn.

Păstrează-ți propriul jurnal, indiferent dacă este salvat pe un computer sau într-o mică agendă. Fă-ți timp pentru a-ți aminti în mod conștient evenimentele din ziua precedentă. Fii neclintit în evaluările tale. Observă ce a contribuit la fericirea ta și ce a afectat-o. Notează la ce ți-ai dori să lucrezi sau citate care îți plac. Făcând efortul de a înregistra astfel de gânduri, este mai puțin probabil să le uiți. Un bonus suplimentar: veți avea și o evaluare pentru a-ți urmări progresul.

Deplasare prin serie<< Ritual matinalAdevărul despre bani >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top