Despre datorie și circumstanțe

Ritmul continuă

Acest articol e numărul 164 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

12 decembrie

„Contemplă cu atenţie evenimentele trecute, schimbările atât de numeroase ale imperiilor. Este permis să prevezi şi evenimentele viitoare. Căci vor avea întru totul aceeaşi soartă şi nu e posibil să iasă din ritmul evenimentelor de acum. Rezultă de aici că a studia viaţa oamenilor pe o perioadă de patruzeci de ani sau pe o perioadă de zeci de mii de ani e acelaşi lucru: căci ce anume vei vedea în plus?”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 7.49 : : : : : : : : : : : :

Toate lucrurile mor. Nu doar oameni, ci și companiile, regate, religiile și ideile – în cele din urmă. Republica Romană a durat 450 de ani. Imperiul Roman, pentru care Marcus Aurelius era considerat unul dintre cei „cinci împărați buni”, a durat 500 de ani. Cea mai lungă viață înregistrată a unei ființe umane este de 122 de ani. Speranța medie de viață în Statele Unite este puțin peste șaptezeci și opt de ani. În alte țări, în alte epoci, a fost mai mult și a fost mai puțin. Dar, în cele din urmă, toți cedăm, așa cum a spus Marcus, ritmului evenimentelor – dintre care există întotdeauna un ritm final, hotărât. Nu este nevoie să ne oprim asupra acestui fapt, dar nici nu are rost să-l ignorăm.

Deplasare prin serie<< Demnitate și bravurăE doar un număr >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu