Despre datorie și circumstanțe

Ritual matinal

Acest articol e numărul 204 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 0

21 ianuarie

„Întreabă-te următoarele lucruri dimineața:
– Ce îmi lipsește pentru a dobândi libertatea pasiunii?
– Ce pentru liniște?
– Ce sunt eu? Un simplu organism, deținător al proprietății sau reputație? Niciunul din aceste lucruri.
– Ce atunci? O ființă rațională.
– Ce se cere atunci de la mine? Meditează asupra acțiunilor tale.
– Cum m-am îndepărtat de seninătate?
– Ce am făcut neprietenos, nesocial sau nepăsător?
– Ce nu am reușit să fac în toate aceste lucruri?”

~ Epictet – Discursuri, 4.6.34-35

Mulți oameni de succes au un ritual de dimineață. Pentru unii, este meditația. Pentru alții, este exercițiu. Pentru mulți, este un jurnal – doar câteva pagini în care își notează gândurile, temerile, speranțele. În aceste cazuri, scopul nu este atât activitatea în sine, cât este reflecția ritualizată. Ideea este să vă luați ceva timp pentru a privi înăuntru și a examina.

Stoicii au susținut acest timp mai mult decât aproape orice altceva. Nu știm dacă Marcus Aurelius și-a scris Meditațiile dimineața sau seara, dar știm că a creat momente de liniște în singurătate – și că a scris pentru el însuși, nu pentru altcineva. Dacă ești în căutarea unui loc pentru a începe propriul ritual, ai putea face mai rău decât exemplul lui Marcus și lista de verificare a lui Epictet.

În fiecare zi, începând de astăzi, pune-ți aceleași întrebări dificile. Lasă filozofia și munca grea să te ghideze către răspunsuri mai bune, în câte o dimineață, de-a lungul vieții.

Deplasare prin serie<< Reprimă-ți gândurileRevista zilei >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top