Despre datorie și circumstanțe

Ritual matinal

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

21 ianuarie

„Întreabă-te următoarele lucruri dimineața:
– Ce îmi lipsește pentru a dobândi libertatea pasiunii?
– Ce pentru liniște?
– Ce sunt eu? Un simplu organism, deținător al proprietății sau reputație? Niciunul din aceste lucruri.
– Ce atunci? O ființă rațională.
– Ce se cere atunci de la mine? Meditează asupra acțiunilor tale.
– Cum m-am îndepărtat de seninătate?
– Ce am făcut neprietenos, nesocial sau nepăsător?
– Ce nu am reușit să fac în toate aceste lucruri?”

~ Epictet – Discursuri, 4.6.34-35

Mulți oameni de succes au un ritual de dimineață. Pentru unii, este meditația. Pentru alții, este exercițiu. Pentru mulți, este un jurnal – doar câteva pagini în care își notează gândurile, temerile, speranțele. În aceste cazuri, scopul nu este atât activitatea în sine, cât este reflecția ritualizată. Ideea este să vă luați ceva timp pentru a privi înăuntru și a examina.

Stoicii au susținut acest timp mai mult decât aproape orice altceva. Nu știm dacă Marcus Aurelius și-a scris Meditațiile dimineața sau seara, dar știm că a creat momente de liniște în singurătate – și că a scris pentru el însuși, nu pentru altcineva. Dacă ești în căutarea unui loc pentru a începe propriul ritual, ai putea face mai rău decât exemplul lui Marcus și lista de verificare a lui Epictet.

În fiecare zi, începând de astăzi, pune-ți aceleași întrebări dificile. Lasă filozofia și munca grea să te ghideze către răspunsuri mai bune, în câte o dimineață, de-a lungul vieții.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu