Despre datorie și circumstanțe

Să ne vedem dependențele

Acest articol e numărul 191 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
8 ianuarie

„Trebuie să renunțăm la multe lucruri de care suntem dependenți, considerându-le bune. În caz contrar, curajul va dispărea, cel care ar trebui să fie testat continuu. Măreția sufletului se va pierde, cea care nu poate ieși în evidență decât dacă disprețuiește ca fiind mărunt ceea ce mulțimea consideră ca fiind cel mai de dorit.”

~ Seneca – Scrisori morale, 74.12b-13

Ceea ce considerăm a fi răsfăț inofensiv poate deveni cu ușurință dependență în toată regula. Începem cu cafea dimineața și destul de curând nu putem începe ziua fără ea. Ne verificăm e-mailul pentru că face parte din munca noastră și, destul de curând, simțim zgomotul fantomă al telefonului în buzunar la fiecare câteva secunde. Destul de curând, aceste obiceiuri inofensive ne conduc viața.

Micile constrângeri și impulsuri pe care le avem nu numai că ne scad libertatea și suveranitatea, ci ne întunecă claritatea. Credem că deținem controlul, dar e adevărat? După cum a spus un dependent, dependența este atunci când „ne-am pierdut libertatea de a ne abține”. Să recâștigăm acea libertate.

Ce este această dependență pentru tine poate fi diferit: Apa minerală? Droguri? Te plângi? Bârfa? Internetul? Roaderea unghiilor? Dar trebuie să-ți revendici capacitatea de a te abține, deoarece în ea se află claritatea și autocontrolul tău.

Deplasare prin serie<< Șapte funcții clare ale mințiiCe controlăm și ce nu >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top