Despre datorie și circumstanțe

Să ne vedem dependențele

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

8 ianuarie

„Trebuie să renunțăm la multe lucruri de care suntem dependenți, considerându-le bune. În caz contrar, curajul va dispărea, cel care ar trebui să fie testat continuu. Măreția sufletului se va pierde, cea care nu poate ieși în evidență decât dacă disprețuiește ca fiind mărunt ceea ce mulțimea consideră ca fiind cel mai de dorit.”

~ Seneca – Scrisori morale, 74.12b-13

Ceea ce considerăm a fi răsfăț inofensiv poate deveni cu ușurință dependență în toată regula. Începem cu cafea dimineața și destul de curând nu putem începe ziua fără ea. Ne verificăm e-mailul pentru că face parte din munca noastră și, destul de curând, simțim zgomotul fantomă al telefonului în buzunar la fiecare câteva secunde. Destul de curând, aceste obiceiuri inofensive ne conduc viața.

Micile constrângeri și impulsuri pe care le avem nu numai că ne scad libertatea și suveranitatea, ci ne întunecă claritatea. Credem că deținem controlul, dar e adevărat? După cum a spus un dependent, dependența este atunci când „ne-am pierdut libertatea de a ne abține”. Să recâștigăm acea libertate.

Ce este această dependență pentru tine poate fi diferit: Apa minerală? Droguri? Te plângi? Bârfa? Internetul? Roaderea unghiilor? Dar trebuie să-ți revendici capacitatea de a te abține, deoarece în ea se află claritatea și autocontrolul tău.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu