Despre datorie și circumstanțe

Sabia se leagănă deasupra ta

Acest articol e numărul 158 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

6 decembrie

„Nu te purta ca şi cum ai avea de trăit zece mii de ani. Destinul stă deasupra ta; cât timp trăieşti, cât timp încă îţi este permis, încearcă să devii bun.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.17 : : : : : : : : : : : :

Există o poveste veche a unui curtean care a scos la lumină responsabilitățile regelui său. Pentru a dovedi că s-a înșelat, regele a aranjat să schimbe locul cu curteanul, astfel încât acesta să poată experimenta cum era să fii rege. Regele a făcut o altă ajustare: a atârnat o sabie de un păr peste tron ​​pentru a ilustra pericolul și povara regalității, precum și teama constantă de asasinare. Numim acea prevenire a morții și a greutății ca fiind Sabia lui Damocles.

Realitatea este că o sabie similară atârnă deasupra noastră, a tuturor – viața ne poate fi luată în orice moment. Și această amenințare ne poate trimite într-una din două direcții: ne putem teme și înspăimânta de ea, sau o putem folosi pentru a ne motiva. A face bine, a fi bun. Pentru că sabia atârnă și nu e nimic altceva care să te preocupe. Ai prefera să te prindă în mijlocul unui act egoist și rușinos? Ai prefera să te prindă așteptând să fii bun în viitor?

Deplasare prin serie<< Beneficiile gândurilor sobreCărțile sunt făcute >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu