Despre datorie și circumstanțe

Sabia se leagănă deasupra ta

Acest articol e numărul 158 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
6 decembrie

„Nu te purta ca şi cum ai avea de trăit zece mii de ani. Destinul stă deasupra ta; cât timp trăieşti, cât timp încă îţi este permis, încearcă să devii bun.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.17 : : : : : : : : : : : :

Există o poveste veche a unui curtean care a scos la lumină responsabilitățile regelui său. Pentru a dovedi că s-a înșelat, regele a aranjat să schimbe locul cu curteanul, astfel încât acesta să poată experimenta cum era să fii rege. Regele a făcut o altă ajustare: a atârnat o sabie de un păr peste tron ​​pentru a ilustra pericolul și povara regalității, precum și teama constantă de asasinare. Numim acea prevenire a morții și a greutății ca fiind Sabia lui Damocles.

Realitatea este că o sabie similară atârnă deasupra noastră, a tuturor – viața ne poate fi luată în orice moment. Și această amenințare ne poate trimite într-una din două direcții: ne putem teme și înspăimânta de ea, sau o putem folosi pentru a ne motiva. A face bine, a fi bun. Pentru că sabia atârnă și nu e nimic altceva care să te preocupe. Ai prefera să te prindă în mijlocul unui act egoist și rușinos? Ai prefera să te prindă așteptând să fii bun în viitor?

Deplasare prin serie<< Beneficiile gândurilor sobreCărțile sunt făcute >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top