Despre datorie și circumstanțe

Șapte funcții clare ale minții

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

7 ianuarie

„Lucrarea potrivită a minții este exercitarea alegerii, refuzului, dorinței, respingerii, pregătirii, scopului și consimțământului. Atunci ce poate polua și bloca buna funcționare a minții? Nimic în afară de propriile sale decizii corupte.”

~ Epictet – Discursuri, 4.11.6-7

Să luăm pe rând fiecare dintre aceste sarcini:

  • Alegerea – să faci și să gândești corect
  • Refuzul – ispitei
  • Dorința – de a fi mai bun
  • Respingerea – negativității, a influențelor rele, a ceea ce nu este adevărat
  • Pregătirea – pentru ceea ce urmează sau orice s-ar putea întâmpla
  • Scopul – principiul nostru călăuzitor și cea mai înaltă prioritate
  • Consimțământul – să fim liberi de înșelăciune cu privire la ceea ce se află în interiorul și în afara controlului nostru (și să fim gata să-l acceptăm pe acesta din urmă)

Acestea sunt motivele pentru care mintea este aici. Trebuie să ne asigurăm că le duce la îndeplinire – și să vedem totul ca poluare sau corupție.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu