Despre datorie și circumstanțe

Scala umană

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

19 decembrie

„Aminteşte-ţi de întreaga substanţă, la care participi în cea mai mică parte, şi de întreaga eternitate, din care ţi-a fost rezervată o durată foarte scurtă, şi de destin: înţelegi cât de mică parte eşti?”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.24 : : : : : : : : : : : :

Cantitatea de materie din univers este imensă – de ordinul a trilioane de atomi. Ce procent din această materie constituie un corp uman? Pământul, din câte ne spune știința, are aproximativ 4,5 miliarde de ani și nu dă semne că se va sfârși curând. Timpul nostru pe pământ, pe de altă parte, care va fi? Câteva decenii, poate?

Uneori trebuie să avem faptele și cifrele explicate în fața noastră pentru a realiza pe deplin scara la care oamenii se întâmplă să existe în marea schemă a lucrurilor.

Ia în considerare acest lucru data viitoare când te simți auto-important sau ca și cum totul crește și scade pe baza a ceea ce faci în continuare. Nu este așa. Ești doar o persoană dintre multe, făcând tot posibilul dintre multe. Asta este tot ce trebuie să faci.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu