Școala filosofului este un spital

Acest articol e numărul 63 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

2 septembrie

„Oameni buni, sala de curs a filosofului este un spital – nu ar trebui să ieșiți din el simțind plăcere, ci durere, deoarece nu erați bine când ați intrat în el.”

~ Epictet – Discursuri, 3.23.30

Ai fost vreodată la kinetoterapie sau la tratament? Indiferent de ceea ce implică numele sau de câți oameni vezi că mint, primind masaje, nu este un loc distractiv. Se pare că vindecarea doare. Experții instruiți știu exact unde să exercite presiune și ce să supună apăsării, astfel încât să poată întări acolo unde pacientul este slab și să ajute la stimularea zonelor care s-au atrofiat.

Filozofia stoică este cam la fel. Unele observații sau exerciții îți vor atinge unul dintre punctele de presiune. Nu este nimic personal. Ar trebui să doară. Așa îți vei dezvolta voința de a îndura și de a persevera printre numeroasele dificultăți ale vieții.

Deplasare prin serie<< Un suflet puternic e mai bun decât noroculMai întâi, un antrenament dur de iarnă >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu