Despre datorie și circumstanțe

Semne ale vieții bune

Acest articol e numărul 111 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

20 octombrie

„Căci ai încercat rătăcind pe atâtea căi şi nu ai aflat nicăieri un mod de a trăi fericit: nici în silogisme, nici în bogăţie, nici în glorie, nici în bucurie, nicăieri. Unde e atunci? În îndeplinirea celor pe care natura omenească le cere. Şi cum vei îndeplini acest obiectiv? Numai dacă vei avea nişte principii sigure, din care să pornească impulsurile şi acţiunile tale. Ce fel de principii? Cele care privesc binele şi răul, după care nimic nu este bun pentru om, dacă nu îl face drept, cumpătat,curajos, liber, şi, pe de altă parte, nimic nu este rău, dacă nu îl face contrariul celor spuse.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.1.(5)

Care este sensul vieții? De ce m-am născut? Cei mai mulți dintre noi se luptă cu aceste întrebări – uneori când suntem tineri, alteori nu înainte de bătrânețe. Rareori găsim multe pe direcția de orientare. Dar asta pur și simplu pentru că ne lipsește ideea. După cum subliniază Viktor Frankl în „Omul în căutarea sensului vieții”, nu este întrebarea pe care să ne-o punem noi. În schimb, noi suntem cei cărora ni se pune întrebarea. Răspunsul este viața noastră.

Nicio parte a călătoriei, cititul sau înțelepți inteligenți nu-ți pot spune ce vrei să știi. În schimb, tu trebuie să găsești răspunsul în acțiunile tale, într-o viață bună – prin întruchiparea principiilor evidente de dreptate, autocontrol, curaj, libertate și abținere de la rău.

Deplasare prin serie<< Obiceiurile bune le înlătură pe cele proasteEroi, aici și acum >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top