Semne ale vieții bune

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

20 octombrie

„Căci ai încercat rătăcind pe atâtea căi şi nu ai aflat nicăieri un mod de a trăi fericit: nici în silogisme, nici în bogăţie, nici în glorie, nici în bucurie, nicăieri. Unde e atunci? În îndeplinirea celor pe care natura omenească le cere. Şi cum vei îndeplini acest obiectiv? Numai dacă vei avea nişte principii sigure, din care să pornească impulsurile şi acţiunile tale. Ce fel de principii? Cele care privesc binele şi răul, după care nimic nu este bun pentru om, dacă nu îl face drept, cumpătat,curajos, liber, şi, pe de altă parte, nimic nu este rău, dacă nu îl face contrariul celor spuse.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.1.(5)

Care este sensul vieții? De ce m-am născut? Cei mai mulți dintre noi se luptă cu aceste întrebări – uneori când suntem tineri, alteori nu înainte de bătrânețe. Rareori găsim multe pe direcția de orientare. Dar asta pur și simplu pentru că ne lipsește ideea. După cum subliniază Viktor Frankl în „Omul în căutarea sensului vieții”, nu este întrebarea pe care să ne-o punem noi. În schimb, noi suntem cei cărora ni se pune întrebarea. Răspunsul este viața noastră.

Nicio parte a călătoriei, cititul sau înțelepți inteligenți nu-ți pot spune ce vrei să știi. În schimb, tu trebuie să găsești răspunsul în acțiunile tale, într-o viață bună – prin întruchiparea principiilor evidente de dreptate, autocontrol, curaj, libertate și abținere de la rău.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu