Setează standardele și folosește-le

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

9 octombrie

„Când standardele au fost stabilite, lucrurile sunt testate și cântărite. Iar opera filozofiei este tocmai aceasta, de a examina și de a respecta standardele, dar munca unei persoane cu adevărat bune constă în utilizarea acestor standarde atunci când le cunoaște.”

~ Epictet – Discursuri, 2.11.23-25

Ne petrecem zilele răspunzând și reacționând, dar este rar să ne întrerupem și să ne întrebăm: Lucrul pe care urmează să-l fac este în concordanță cu ceea ce cred? Sau, mai bine: Acesta este genul de lucru pe care ar trebui să îl facă persoana care aș vrea să fiu?

Munca de o viață este aceea de a stabili standarde și apoi de a nu le compromite. Când îți speli dinții, îți alegeți prietenii, îți pierzi cumpătul, te îndrăgostești, îți educi copilul sau îți plimbi câinele – toate acestea sunt oportunități.

Nu, Vreau să fac bine – asta este o scuză. Dar, Voi face bine în acest caz special, chiar acum. Stabilește un standard; ține-te tare de el. Asta este tot ce contează.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu