Și chiar așa, de ce nu?

Și chiar așa, de ce nu?

Views: 12

Și chiar așa, de ce nu?

Don Quijote

Ne adresăm celor ce și-au pus (măcar în gând) problema înscrierii ca Mentor pe site-ul nostru… În lumea de azi chiar e nevoie de mulți bani pentru o „afacere”? Bine, problema e cum definim „afacerea”. Ceea ce vă propunem noi, da, poate fi o acțiune de Don Quijote! Și nu e tentant? Ce ai de pierdut? Nu te pune nimeni să renunți la actualul loc de muncă. Poate că vei „pierde” ceva timp. Dar timpul trece oricum… Și-n pandemie, trece cu atât mai… inutil!

Și-atunci, ce-ți propunem noi? Să-ți folosești o pasiune, o abilitate sau chiar propria profesie pentru a-i învăța și pe alții ceea ce tu stăpânești… Să fii un Don Quijote modern! Iar noi îți vom servi drept devotatul Sancho Panza! Ești cunoscător al unui anume subiect. Ai vrea să transmiți și altora cunoștințele tale. Dar, chiar și existența rețelelor sociale nu te ajută prea mult. Ei bine, te poți baza pe noi. Îți oferim suport și o platformă prietenoasă pe care să te manifești! Te vom ajuta să creezi propriul curs!

Oare nu merită să-ți pui problema ca de acum încolo să-ți umpli viața cu lucruri pe care chiar ai vrea să le faci? Să te dedici unui proiect creat chiar de tine? Și, poate nu chiar imediat, dar în timp să devii un mic antreprenor, renunțând la a fi o rotiță a unui angrenaj ce funcționează doar în beneficiul altora?

De ceva vreme, pe plan global are loc o revoluție a micro-afacerilor, cele care oferă modalități de trai mai bun și căi spre o viață independentă… E vorba despre libertate și valoare

Iată o listă de criterii necesare acestui proces de obținere a independenței:

Urmează-ți pasiunea
Există oameni interesați să-și facă o afacere pe baza pasiunii proprii, o activitate ce-i entuziasmează. Desigur că nu orice pasiune poate duce la conturi pline în bancă, dar unele chiar pot face asta.

Cost mic pentru demarare
În general, pornirea unei afaceri presupune cheltuieli. Mai ales dacă ți-ai propune să oferi un produs. În cazul nostru, îți propunem să oferi servicii (cursuri online). Mai mult, în afara timpului alocat și pasiunii tale, nu vor exista costuri inițiale. Pe măsură ce vei avea discipoli la cursul tău, pe măsură ce vei încasa, vom discuta despre un comision. Dar e prematur în această fază a discuției.

Fără abilități deosebite
Încercăm să eliminăm prejudecata legată de niște excepționale abilități pentru a putea transmite și altora cunoștințe. Când ai o pasiune, vei vorbi liber și deschis despre ea. Prietenii tăi sunt vrăjiți de ceea ce le spui? Imaginează-ți atunci că la fel vor fi și viitorii tăi discipoli.

Practic, fără angajați
Pentru respectarea legislației, probabil că va trebui să-ți faci un PFA. Altfel cum ai putea încasa bani pentru cursurile tale. Dar, nu e o problemă presantă. Iar dacă vrei doar să-ți testezi abilitățile, poți oferi un prim curs gratuit. Și problema asta dispare, pentru moment.

Întreaga poveste ar trebui să fie despre oameni. Fără un complicat plan de afaceri, de fapt, fără nici un plan, mergând pe principiul „încearcă și vezi ce se-ntâmplă”! Lansarea propriului tău curs se poate face ușor, mai ales dacă respectă un minim criteriu calitativ de la care noi nu vom face rabat. Lucrurile ar decurge simplu: ai discipoli? Dacă da, mergi înainte! Dacă nu, ce am putea schimba?

Scopul? Conturarea unei schițe a libertății individuale.

Iată niște borne ce merită luate în considerare:

Convergența

Convergența
Putem defini convergența ca fiind locul în care se intersectează ceea ce-ți place în mod deosebit, sau lucrul la care ești bun, cu ceea ce-i interesează pe alții. Altfel spus, suprapunerea dintre ceea ce te interesează pe tine cu acel ceva pe care oamenii ar fi dispuși să dea bani. Locul în care pasiunile se întâlnesc cu utilitatea pentru ceilalți. Desigur că nu orice lucru de care ești pasionat poate fi vândut…

Transformarea abilităților
Multe chestii pot fi dezvoltate prin intermediul unor abilități înrudite, nu neapărat pe baza celei de bază. De exemplu, profesorii pot fi buni la mai mult decât la a preda. Ei au, de multe ori abilități de comunicare, de adaptabilitate, de control al mulțimilor, de planificare a lecțiilor și de coordonare a grupurilor de interese. Astfel de abilități ar fi foarte utile într-un demers de tipul cursurilor online.

Formula magică
Rețeta magică ar putea fi scrisă astfel:
Pasiune sau abilitate + Utilitate = Succes

Pentru o afacere de tipul cursuri online nu ai nevoie de un MBA, de un capital de risc, sau de un plan de afaceri detaliat. E nevoie doar de pasiune, de muncă pentru conceperea și elaborarea cursului și de un grup de oameni dispuși să plătească pentru ceea ce ar vrea să învețe de la tine. Putem sintetiza astfel:

  1. Serviciul pe care vrei să-l oferi: cursul online.
  2. Oameni dispuși să plătească pentru el: clienții tăi.
  3. Un mod de încasare a banilor

Dacă ai doar un grup de oameni interesați, dar nu ai ce să le oferi, nu ai o afacere. Dacă ai ceva de oferit, dar pe nimeni dispus să cumpere, nu ai o afacere. În ambele situații, fără o modalitate simplă și clară prin care clienții să plătească ceea ce le oferi, nu ai o afacere. Doar punând împreună cele trei condiții, ești antreprenor!

Acesta e scheletul oricărui proiect, fără a complica prea mult lucrurile. Pentru o viziune mai clară, ai nevoie de o ofertă: o combinație între serviciul tău, plus mesajul care le va arăta potențialilor cumpărători cum stau lucrurile. Da, e adevărat că munca inițială poate fi o adevărată provocare, dar după punerea pe picioare se pot lua măsuri de finisare și impulsionare a vânzărilor. Importantă e strategia prin care să stârnești interesul și să atragi atenția. În loc să apari brusc cu o ofertă, mai util e să creezi o comunitate, să câștigi încrederea oamenilor, să creezi un eveniment de lansare, pentru a-ți entuziasma din timp clienții. Să ai un public „încălzit”.

Concepția cursului îți va aparține. Noi te putem sprijini în aspectele legate de redactare și modul de folosire al platformei noastre.

Găsirea clienților, eventuala reclamă o putem face împreună.

La momentul în care se va pune problema încasării, platforma noastră va oferi acest serviciu. Deocamdată n-am considerat necesar să-l implementăm.

Desigur, nu există nici o metodă lipsită de eșec; dar, de fapt, eșecul este adesea cel mai bun profesor. Important e să începi.

Să recapitulăm:

Puncte-cheie
– Cursurile online se pot încadra în categoria micro-afacerilor. Ele nu sunt o noutate, există de la începuturile comerțului. Ceea ce e nou acum este apariția capacității de testare, lansare și dimensionare a proiectului în mod rapid și fără costuri.
– Pentru începerea unei astfel de inițiative ai nevoie de trei lucruri: un curs, un grup de oameni dispuși să plătească pentru el și un mod de a încasa banii. Orice altceva e pur și simplu opțional.
– Dacă ești bun la un lucru, probabil te pricepi și la altele. Multe proiecte încep prin procesul de „transformare a abilităților”, în cadrul căruia aplici toate cunoștințele pe un subiect înrudit.
– Cel mai important lucru: Îmbină-ți pasiunile și abilitățile cu ceea ce le este altora util.

Crezi că ești pregătit să faci acest pas alături de noi? Atunci

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top