Despre datorie și circumstanțe

Singura cale spre serenitate

Acest articol e numărul 195 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

12 ianuarie

„Păstrează acest gând la îndemână în zorii zilei și în timpul zilei și al nopții – există o singură cale către fericire și aceasta este să renunți la tot ce este în afara sferei tale de alegere, să nu consideri nimic altceva ca posesiunea ta, să predai totul lui Dumnezeu și Fortunei.”

~ Epictet – Discursuri, 4.4.39

În această dimineață, reamintește-ți ce este în controlul tău și ce nu este în controlul tău. Amintește-ți să te concentrezi pe primul și nu pe cel din urmă.

Înainte de prânz, amintește-ți că singurul lucru pe care îl ai cu adevărat este capacitatea de a face alegeri (și de a folosi rațiunea și judecata atunci când faci acest lucru). Acesta este singurul lucru care nu-ți poate fi luat niciodată complet.

După-amiaza, reamintește-ți că, în afară de alegerile pe care le faci, soarta ta nu depinde în totalitate de tine. Lumea se învârte și noi ne învârtim împreună cu ea, indiferent de direcție, bună sau rea.

Seara, amintește-ți din nou cât de mult este în afara controlului tău și unde încep și se termină alegerile tale.

În timp ce stai întins în pat, amintește-ți că somnul este o formă de predare și încredere și cât de ușor vine. Și pregătește-te să reiei întregul ciclu, mâine.

Deplasare prin serie<< Dacă vrei să fii instabilCercul controlului >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu