Despre datorie și circumstanțe

Singura cale spre serenitate

Acest articol e numărul 195 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

12 ianuarie

„Păstrează acest gând la îndemână în zorii zilei și în timpul zilei și al nopții – există o singură cale către fericire și aceasta este să renunți la tot ce este în afara sferei tale de alegere, să nu consideri nimic altceva ca posesiunea ta, să predai totul lui Dumnezeu și Fortunei.”

~ Epictet – Discursuri, 4.4.39

În această dimineață, reamintește-ți ce este în controlul tău și ce nu este în controlul tău. Amintește-ți să te concentrezi pe primul și nu pe cel din urmă.

Înainte de prânz, amintește-ți că singurul lucru pe care îl ai cu adevărat este capacitatea de a face alegeri (și de a folosi rațiunea și judecata atunci când faci acest lucru). Acesta este singurul lucru care nu-ți poate fi luat niciodată complet.

După-amiaza, reamintește-ți că, în afară de alegerile pe care le faci, soarta ta nu depinde în totalitate de tine. Lumea se învârte și noi ne învârtim împreună cu ea, indiferent de direcție, bună sau rea.

Seara, amintește-ți din nou cât de mult este în afara controlului tău și unde încep și se termină alegerile tale.

În timp ce stai întins în pat, amintește-ți că somnul este o formă de predare și încredere și cât de ușor vine. Și pregătește-te să reiei întregul ciclu, mâine.

Deplasare prin serie<< Dacă vrei să fii instabilCercul controlului >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top