Speranța și frica sunt tot una

Acest articol e numărul 138 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

16 noiembrie

„Hecato spune: „Încetează să nădăjduiești și vei înceta să-ți fie frică”… Cauza principală a ambelor boli este că, în loc să ne adaptăm la circumstanțele prezente, trimitem gânduri prea departe.”

~ Seneca – Scrisori morale, 5.7b-8

Speranța este în general considerată bună. Frica este în general privită ca fiind rea. Pentru un stoic precum Hecato (cunoscut sub numele de Hecato din Rhodos), ele sunt la fel – ambele sunt proiecții în viitor despre lucruri pe care nu le controlăm. Ambii sunt dușmanul acestui moment prezent în care te afli de fapt. Ambele înseamnă că trăiești o viață în opoziție cu amor fati.

Nu este vorba de a ne depăși temerile, ci de a înțelege că atât speranța, cât și frica conțin o cantitate periculoasă de dorință și îngrijorare în ele. Și, din păcate, dorința este cea care provoacă îngrijorarea.

Deplasare prin serie<< Totul e schimbareNu judeca, altfel… >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu