Despre datorie și circumstanțe

Stoicul opulent

Acest articol e numărul 58 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 3

28 august

„Fondatorul universului, care ne-a atribuit legile vieții, ne-a oferit să trăim bine, dar nu în lux. Tot ce este necesar pentru bunăstarea noastră este chiar în fața noastră, în timp ce ceea ce impune luxul este adunat prin multe mizerii și anxietăți. Să folosim acest dar al naturii și să-l socotim printre cele mai mari lucruri.”

~ Seneca – Scrisori morale, 119.15b

Chiar în vremea sa, Seneca a fost criticat pentru că predica virtuțile stoice în timp ce acumula una dintre cele mai mari averi din Roma. Seneca era atât de bogat încât unii istorici speculează că împrumuturile majore pe care le-a acordat locuitorilor din ceea ce este acum Marea Britanie au cauzat ceea ce a devenit o revoltă oribil de brutală acolo. Porecla derizorie pe care i-au dat-o criticii săi a fost „Stoicul Opulent”.

Răspunsul lui Seneca la această critică este destul de simplu: ar putea avea bogăție, dar nu avea nevoie de ea. Nu era dependent de ea și nici nu era avar după ea. Și, în ciuda contului său bancar mare, nu a fost considerat a fi ceva apropiat de cei mai mari cheltuitori și vânători de plăceri ai Romei. Indiferent dacă modestia sa a fost adevărată sau nu (sau dacă a fost un pic ipocrit), aceasta e rețeta decenței traiului în societatea materialistă și orientată spre bogăție de astăzi.

Aceasta este abordarea pragmatică în locul abordării moraliste a bogăției.

Încă mai putem trăi bine fără să devenim sclavii luxului. Și nu trebuie să luăm decizii care ne obligă să continuăm să lucrăm și să lucrăm și să lucrăm și să ne îndepărtăm de studiu și contemplare pentru a obține mai mulți bani pentru a plăti lucruri de care nu avem nevoie. Nu există nicio regulă care să spună că succesul financiar trebuie să însemne că trăiești dincolo de posibilitățile tale. Amintește-ți: oamenii pot fi fericiți cu foarte puțin.

Deplasare prin serie<< Râs, sau plâns?Nu vreau nimic = Am totul >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top