Suntem făcuți unii pentru ceilalți

Acest articol e numărul 119 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

28 octombrie

„Dacă te uiţi cu atenţie, vei înţelege ce spun: cu siguranţă, mult mai uşor s-ar găsi un lucru pământesc care să nu aibă legătură cu un altul decât un om care să stea departe de alt om.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.9.3

Desigur, Marcus Aurelius și ceilalți stoici nu aveau cum să fie familiarizați cu fizica newtoniană. Dar ei știau că ceea ce urcă trebuie să coboare. Aceasta este analogia pe care o folosește aici: interdependența noastră reciprocă cu semenii noștri este mai puternică decât legea gravitației.

Filosofia atrage introvertiții. Studiul naturii umane te poate face conștient de greșelile altor oameni și poate genera disprețul față de alții. La fel și lupta și dificultățile – ele ne izolează de lume.

Dar nimic din toate acestea nu schimbă faptul că suntem, așa cum a spus Aristotel, niște animale sociale. Avem nevoie unul de celălalt. Trebuie să fim acolo unul pentru celălalt. Trebuie să avem grijă unii de alții (și să permitem altora să aibă grijă de noi în schimb). A pretinde altfel înseamnă a ne încălca natura, a fi mai mult sau mai puțin altceva decât ceea ce înseamnă să fii om.

Deplasare prin serie<< Culegem ce semănămCaracterul este soartă >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu