Despre datorie și circumstanțe

Suntem făcuți unii pentru ceilalți

Acest articol e numărul 119 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

28 octombrie

„Dacă te uiţi cu atenţie, vei înţelege ce spun: cu siguranţă, mult mai uşor s-ar găsi un lucru pământesc care să nu aibă legătură cu un altul decât un om care să stea departe de alt om.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.9.3

Desigur, Marcus Aurelius și ceilalți stoici nu aveau cum să fie familiarizați cu fizica newtoniană. Dar ei știau că ceea ce urcă trebuie să coboare. Aceasta este analogia pe care o folosește aici: interdependența noastră reciprocă cu semenii noștri este mai puternică decât legea gravitației.

Filosofia atrage introvertiții. Studiul naturii umane te poate face conștient de greșelile altor oameni și poate genera disprețul față de alții. La fel și lupta și dificultățile – ele ne izolează de lume.

Dar nimic din toate acestea nu schimbă faptul că suntem, așa cum a spus Aristotel, niște animale sociale. Avem nevoie unul de celălalt. Trebuie să fim acolo unul pentru celălalt. Trebuie să avem grijă unii de alții (și să permitem altora să aibă grijă de noi în schimb). A pretinde altfel înseamnă a ne încălca natura, a fi mai mult sau mai puțin altceva decât ceea ce înseamnă să fii om.

Deplasare prin serie<< Culegem ce semănămCaracterul este soartă >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top