Despre datorie și circumstanțe

Sursa anxietății tale

Acest articol e numărul 217 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 11

3 februarie

„Când văd o persoană anxioasă, mă întreb, ce își dorește? Căci dacă o persoană nu și-ar dori ceva în afara controlului său, de ce ar fi afectată de anxietate?”

~ Epictet – Discursuri, 2.13.1

Tatăl anxios, îngrijorat pentru copiii săi. Ce vrea? O lume care este întotdeauna în siguranță. Un călător înnebunit – ce vrea el? Vreme bună și trafic constant, astfel încât să-și poată lua zborul. Un investitor nervos? Piața se va întoarce și o investiție îl va răsplăti.

Toate aceste scenarii au același lucru în comun. După cum spune Epictet, ne dorim ceva în afara controlului nostru. Să ne trezim, să ne entuziasmăm, să ne plimbăm nervos – aceste momente intense, dureroase și anxioase ne arată cele mai zadarnice și mai servile reacții. Privind la ceas, la pendulă, la următoarea casă de marcat din magazin, la cer – parcă toți aparținem unui cult religios care crede că zeii sorții ne vor oferi doar ceea ce ne dorim dacă ne sacrificăm liniștea sufletească.

Astăzi, când te trezești neliniștit, întreabă-te: De ce mi se răsucește stomacul în noduri? Am eu controlul aici sau este anxietatea mea? Și cel mai important: Anxietatea mea îmi face ceva bine?

Deplasare prin serie<< Un cadru mental corectDespre a fi invincibil >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu