Tăcerea este forță

Acest articol e numărul 35 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

5 august

„Tăcerea este o lecție învățată din numeroasele suferințe ale vieții.”

~ Seneca – Thyestes, 309

Amintește-ți ultima oară când ai vorbit ca un netot, ceva care s-a întors împotriva ta. De ce ai spus-o? Este posibil să nu fi trebuit, dar ai crezut că asta te va face să pari inteligent sau cool sau să fii parte a grupului.

Cu cât spui mai multe”, a scris Robert Greene, „cu atât e mai probabil să spui ceva prostesc”. La asta, putem adăuga: cu cât spui mai mult, cu atât este mai probabil să ratezi oportunități, să ignori feedback-ul și să-ți provoci suferințe.

Discuțiile neexperimentate și temătoare trebuie evitate. Capacitatea de a asculta, de a te menține în mod deliberat în afara unei conversații și de a o evita este rară. Tăcerea este o modalitate de a construi puterea și autosuficiența.

Deplasare prin serie<< Fără învinovățire, doar concentrareTotdeauna există mai mult spațiu de manevră decât crezi >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu