Despre datorie și circumstanțe

Taie sforile ce-ți manipulează mintea

Acest articol e numărul 197 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
14 ianuarie

„Obişnuieşte-te în cele din urmă că ai în tine însuţi ceva mai bun şi mai divin decât obiectele care provoacă în tine pasiunile şi care, într-un cuvânt, te fac să te mişti ca o marionetă. Ce este acum intelectul meu? Nu cumva frică? Nu cumva bănuială? Nu cumva dorinţă? Nu cumva altceva de felul acestora?”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 12.19

Gândește-te la toate interesele care luptă pentru o parte din portofel sau pentru la o secundă din atenția ta. Oamenii de știință din domeniul alimentației creează produse pentru a-ți exploata papilele gustative. Inginerii din Silicon Valley proiectează aplicații la fel de captivante precum jocurile de noroc. Mass-media fabrică povești pentru a provoca indignare și furie.

Acestea sunt doar o mică parte a ispitelor și forțelor care acționează asupra noastră – ne distrag atenția și ne îndepărtează de lucrurile care contează cu adevărat. Marcus, din fericire, nu a fost expus acestor părți extreme ale culturii noastre moderne. Dar cunoștea și o mulțime de doline care distrag atenția: bârfele, chemarea nesfârșită a muncii, precum și frica, suspiciunea, pofta. Fiecare ființă umană este atrasă de aceste forțe interne și externe care sunt din ce în ce mai puternice și cărora e mai greu de rezistat.

Filosofia ne cere pur și simplu să acordăm o atenție deosebită și să ne străduim să fim mai mult decât un pion. După cum spune Viktor Frankl în The Will to Meaning (Voința de sens) „Omul este împins de impulsuri, dar atras de valori”. Aceste valori și conștientizarea interioară ne împiedică să fim marionete. Sigur, a acorda atenție necesită muncă și conștientizare, dar nu este asta mai bine decât să fii smucit de o sfoară?

Deplasare prin serie<< Cercul controluluiPacea înseamnă menținerea cursului >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top