Despre datorie și circumstanțe

Te-ai născut bun

Acest articol e numărul 122 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

31 octombrie

„Ființa umană se naște cu o înclinație spre virtute.”

~ Musonius Rufus – Lecturi, 2.7.1.-2

Noțiunea de păcat originar a tras în jos omenirea de secole. În realitate, suntem făcuți să ne ajutăm unii pe alții și să fim buni unul cu celălalt. Altfel nu am fi supraviețuit ca specie.

Nu există aproape o idee în filosofia stoică care să nu fie imediat agreabilă unui copil sau care să nu se potrivească cu bunul simț. Ideile ei decurg din nucleul a ceea ce suntem și a ceea ce știm că este adevărat. Singurele lucruri cu care este în conflict sunt diferitele invenții ale societății – care de obicei servesc unui interes egoist mai mult, decât aduc beneficii binele comun.

Te-ai născut bun. „Toți am fost făcuți de natură”, a spus Rufus, „pentru a putea trăi liberi de erori și în mod nobil – nu în felul în care unul poate și altul nu poate, ci toți.” Te-ai născut cu o atracție pentru virtute și stăpânire de sine. Dacă ai ajuns departe de asta, nu este dintr-o corupție înnăscută, ci dintr-o cultivare a lucrurilor greșite și a ideilor greșite. După cum a subliniat Seneca, filozofia este un instrument de a ne elibera de totul – de a reveni la adevărata noastră natură.

Deplasare prin serie<< Cine ia partea leului?Ce este acceptarea >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top