Te-ai născut bun

Acest articol e numărul 122 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

31 octombrie

„Ființa umană se naște cu o înclinație spre virtute.”

~ Musonius Rufus – Lecturi, 2.7.1.-2

Noțiunea de păcat originar a tras în jos omenirea de secole. În realitate, suntem făcuți să ne ajutăm unii pe alții și să fim buni unul cu celălalt. Altfel nu am fi supraviețuit ca specie.

Nu există aproape o idee în filosofia stoică care să nu fie imediat agreabilă unui copil sau care să nu se potrivească cu bunul simț. Ideile ei decurg din nucleul a ceea ce suntem și a ceea ce știm că este adevărat. Singurele lucruri cu care este în conflict sunt diferitele invenții ale societății – care de obicei servesc unui interes egoist mai mult, decât aduc beneficii binele comun.

Te-ai născut bun. „Toți am fost făcuți de natură”, a spus Rufus, „pentru a putea trăi liberi de erori și în mod nobil – nu în felul în care unul poate și altul nu poate, ci toți.” Te-ai născut cu o atracție pentru virtute și stăpânire de sine. Dacă ai ajuns departe de asta, nu este dintr-o corupție înnăscută, ci dintr-o cultivare a lucrurilor greșite și a ideilor greșite. După cum a subliniat Seneca, filozofia este un instrument de a ne elibera de totul – de a reveni la adevărata noastră natură.

Deplasare prin serie<< Cine ia partea leului?Ce este acceptarea >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu