Te pot înlănțui, dar…

Acest articol e numărul 67 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

6 septembrie

„Îmi poți lega piciorul, dar nici măcar Zeus nu are puterea să-mi frângă libertatea de alegere.”

~ Epictet – Discursuri, 1.1.23

S-a spus că Epictet mergea cu o șchiopătat permanent ca urmare a faptului că a fost înlănțuit ca sclav. Două mii de ani mai târziu, James Stockdale avea și picioarele înlănțuite, și brațele legate la spate și trase spre tavan, smulgându-i-se în mod repetat. Viitorul senator John McCain se afla în aceeași închisoare, supus în mare parte la aceleași abuzuri. Deoarece tatăl său era renumit, lui McCain i s-a oferit în repetate rânduri de către răpitorii săi posibilitatea de a-și abandona oamenii, urmând să fie trimis acasă mai devreme. Și el s-a ținut strâns de libertatea de alegere, refuzând să se supună acestei tentații, chiar dacă aceasta însemna o pierdere a libertății fizice pentru care trebuie să fi suferit.

Niciunul dintre acești bărbați n-a cedat. Nimeni nu i-a putut face să-și sacrifice principiile. Aceasta e chestia – cineva te poate arunca în lanțuri, dar nu are puterea de a schimba cine ești. Chiar și sub cele mai grave torturi și cruzimi pe care oamenii le pot aplica unii altora, puterea noastră asupra propriei noastre minți și puterea noastră de a lua propriile decizii nu pot fi frânte – doar abandonate.

Deplasare prin serie<< Concentrează-te pe unicitatea taPuterea noastră ascunsă >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu