Despre datorie și circumstanțe

Ți s-ar putea întâmpla și ție

Acest articol e numărul 85 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
24 septembrie

„A fi neașteptat se adaugă la greutatea unui dezastru și a fi o surpriză nu a greșit niciodată în creșterea durerii cuiva. Din acest motiv, nimic nu ar trebui să fie vreodată neașteptat de noi. Mintea noastră ar trebui trimisă în avans către toate lucrurile și nu ar trebui să luăm în considerare doar cursul normal al lucrurilor, ci ceea ce s-ar putea întâmpla de fapt. Căci există ceva în viață pe care Fortuna să nu trântească de pe cal dacă îi place?”

~ Seneca – Scrisori morale, 91.3a-4

În anul 64, în timpul domniei lui Nero, un incendiu a izbucnit în Roma. Orașul francez Lyon a trimis o sumă mare de bani pentru a ajuta victimele. În anul următor, cetățenii din Lyon au fost și ei brusc loviți de un tragic incendiu, care l-a determinat pe Nero să trimită o sumă egală victimelor acestui incendiu. Pe măsură ce Seneca i-a scris despre eveniment unui prieten într-una din scrisorile sale, el trebuie să fi fost marcat de poezia gestului – un oraș ajutându-l pe altul, doar pentru a fi lovit de un dezastru similar, nu după mult timp.

Cât de des ni se întâmplă asta? Mângâiem un prieten la momentul unei despărțiri, doar pentru a fi surprinși, când propria noastră relație se termină. Trebuie să ne pregătim în mintea noastră pentru posibilitatea inversării extreme a sorții. Data viitoare când faceți o donație în scopuri caritabile, nu vă gândiți doar la gestul bun pe care îl faceți, ci luați-vă un moment pentru a vă gândi că într-o zi ar putea fi necesar să primiți la rându-vă milă.

Din câte știm, Seneca a trăit cu adevărat aceste cuvinte. La doar un an sau așa ceva după ce a scris această scrisoare, a fost acuzat în mod fals că a complotat împotriva lui Nero. Prețul? Seneca a fost condamnat la sinucidere. În timp ce istoricul Tacitus relatează scena, cei mai apropiați prieteni ai lui Seneca au plâns și au protestat împotriva verdictului. „Unde”, i-a întrebat Seneca în repetate rânduri, „sunt maximele voastre filosofice sau pregătirile atâtor ani de studiu împotriva relelor? Cine nu știa cruzimea lui Nero?” Adică: știa că i se poate întâmpla și lui și așa a fost pregătit pentru asta.

Deplasare prin serie<< Cea mai sigură cetateVulnerabilitatea dependenței >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top