Despre datorie și circumstanțe

Totdeauna există mai mult spațiu de manevră decât crezi

Acest articol e numărul 36 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

6 august

„Antrenează-ți gândirea prin dificultăți – momentele grele pot fi atenuate, constrângerile pot fi diminuate și sarcinile grele pot fi ușurate pentru cei care pot aplica presiunea corectă”

~ Seneca – Despre calmul minții, 10.4b

Ai fost vreodată într-o situație fără speranță și brusc ai câștigat? Îți amintești de vremea când credeai că ești sigur că nu reușești testul, dar cu un un efort de o noapte și ceva noroc ai reușit să obții o notă decentă? Presimțirea pe care ai urmărit-o și la care alții ar fi renunțat alții – care până la urmă a ți-a adus succes?

Acum ai nevoie de acel tip de energie și creativitate și, mai presus de toate, de credința în tine însuți. Defetismul nu te va duce nicăieri (cu excepția înfrângerii). Dar să-ți concentrezi tot efortul pe puținul spațiu de manevră, pe rămășița unei oportunități, este cea mai bună lovitură. Un asistent al lui Lyndon Johnson a remarcat odată că în jurul omului „exista o senzație de tipul – dacă ai face totul, ai câștiga”. Totul. Sau așa cum a spus Marcus Aurelius, dacă este posibil din punct de vedere uman, o poți face..

Deplasare prin serie<< Tăcerea este forțăPragmatic și principial >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top