Totdeauna există mai mult spațiu de manevră decât crezi

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

6 august

„Antrenează-ți gândirea prin dificultăți – momentele grele pot fi atenuate, constrângerile pot fi diminuate și sarcinile grele pot fi ușurate pentru cei care pot aplica presiunea corectă”

~ Seneca – Despre calmul minții, 10.4b

Ai fost vreodată într-o situație fără speranță și brusc ai câștigat? Îți amintești de vremea când credeai că ești sigur că nu reușești testul, dar cu un un efort de o noapte și ceva noroc ai reușit să obții o notă decentă? Presimțirea pe care ai urmărit-o și la care alții ar fi renunțat alții – care până la urmă a ți-a adus succes?

Acum ai nevoie de acel tip de energie și creativitate și, mai presus de toate, de credința în tine însuți. Defetismul nu te va duce nicăieri (cu excepția înfrângerii). Dar să-ți concentrezi tot efortul pe puținul spațiu de manevră, pe rămășița unei oportunități, este cea mai bună lovitură. Un asistent al lui Lyndon Johnson a remarcat odată că în jurul omului „exista o senzație de tipul – dacă ai face totul, ai câștiga”. Totul. Sau așa cum a spus Marcus Aurelius, dacă este posibil din punct de vedere uman, o poți face..

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu