Despre datorie și circumstanțe

Toți pentru unul, unul pentru toți

Acest articol e numărul 95 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
4 octombrie

„Ceea ce nu este util roiului nu este util nici pentru albină.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.54

Inerentă conceptului stoic de simpatie este noțiunea unui cosmos interconectat în care totul din univers face parte dintr-un întreg mai mare. Marcus Aurelius a fost unul dintre primii scriitori care a articulat noțiunea de cosmopolitism – spunând că este cetățean al lumii, nu doar al Romei.

Ideea că ești o albină în stup ne amintește această perspectivă. Marcus afirmă chiar inversul acestei idei mai târziu în „Meditațiile” sale, pentru a nu uita: „Ceea ce nu dăunează comunității nu poate dăuna individului”.

Doar pentru că ceva este rău pentru tine nu înseamnă că este rău pentru toată lumea. Doar pentru că ceva este bun pentru tine, cu siguranță nu înseamnă că este bun pentru toată lumea. Gândiți-vă la administratorii de fonduri speculative care au pariat masiv împotriva economiei – au profitat de înrădăcinarea esențială pentru toată lumea și interesați ca orice altceva să eșueze. Asta vrei să fii? Un stoic bun înțelege că impulsurile adecvate și acțiunile corecte care decurg din ele poartă în mod natural binele întregului, care este singurul bun al înțeleptului. În schimb, acțiunile bune și înțelepte ale întregului sunt cele bune pentru individ.

Deplasare prin serie<< O mantră de interdependență reciprocăCuvintele nu pot fi nespuse >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top