Toți pentru unul, unul pentru toți

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

4 octombrie

„Ceea ce nu este util roiului nu este util nici pentru albină.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.54

Inerentă conceptului stoic de simpatie este noțiunea unui cosmos interconectat în care totul din univers face parte dintr-un întreg mai mare. Marcus Aurelius a fost unul dintre primii scriitori care a articulat noțiunea de cosmopolitism – spunând că este cetățean al lumii, nu doar al Romei.

Ideea că ești o albină în stup ne amintește această perspectivă. Marcus afirmă chiar inversul acestei idei mai târziu în „Meditațiile” sale, pentru a nu uita: „Ceea ce nu dăunează comunității nu poate dăuna individului”.

Doar pentru că ceva este rău pentru tine nu înseamnă că este rău pentru toată lumea. Doar pentru că ceva este bun pentru tine, cu siguranță nu înseamnă că este bun pentru toată lumea. Gândiți-vă la administratorii de fonduri speculative care au pariat masiv împotriva economiei – au profitat de înrădăcinarea esențială pentru toată lumea și interesați ca orice altceva să eșueze. Asta vrei să fii? Un stoic bun înțelege că impulsurile adecvate și acțiunile corecte care decurg din ele poartă în mod natural binele întregului, care este singurul bun al înțeleptului. În schimb, acțiunile bune și înțelepte ale întregului sunt cele bune pentru individ.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu