Totul e fluid

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

9 noiembrie

„Gândeşte-te tot timpul la câte transformări ai asistat tu însuţi. «Lumea este alterare, viaţa – părere.»”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.3.4b

În „Viața lui Tezeu” a lui Plutarh, el descrie modul în care nava lui Tezeu, un erou atenian, a fost păstrată de către atenieni în stare pregătită pentru luptă timp de multe secole. De fiecare dată când o scândură se deteriora, aceasta era înlocuită până când, în cele din urmă, fiecare bucată de lemn din ea a fost înlocuit. Plutarh întreabă: Este încă nava lui Tezeu sau este una nouă?

În Japonia, un faimos altar șintoist (v. șintoism) este reconstruit la fiecare douăzeci și trei de ani. A trecut prin mai mult de șaizeci de astfel de cicluri. Este un altar, vechi de 1.400 de ani? Sau şaizeci de altare consecutive? Chiar și Senatul SUA, având în vedere alegerile sale eșalonate, s-ar putea spune că nu a fost niciodată răsturnat complet. Este același corp format în zilele lui George Washington?

Înțelegerea noastră legată de ceea ce este ceva este doar un instantaneu – o opinie efemeră. Universul este într-o perpetuă stare de schimbare. Unghiile noastre cresc și sunt tăiate și continuă să crească. Pielea nouă înlocuiește pielea moartă. Amintiri vechi sunt înlocuite cu amintiri noi. Suntem în continuare aceiași oameni? Oamenii din jurul nostru sunt la fel? Nimic nu este scutit de această fluiditate, nici măcar lucrurile pe care le considerăm cele mai sacre.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu