Despre datorie și circumstanțe

Totul e fluid

Acest articol e numărul 131 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

9 noiembrie

„Gândeşte-te tot timpul la câte transformări ai asistat tu însuţi. «Lumea este alterare, viaţa – părere.»”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.3.4b

În „Viața lui Tezeu” a lui Plutarh, el descrie modul în care nava lui Tezeu, un erou atenian, a fost păstrată de către atenieni în stare pregătită pentru luptă timp de multe secole. De fiecare dată când o scândură se deteriora, aceasta era înlocuită până când, în cele din urmă, fiecare bucată de lemn din ea a fost înlocuit. Plutarh întreabă: Este încă nava lui Tezeu sau este una nouă?

În Japonia, un faimos altar șintoist (v. șintoism) este reconstruit la fiecare douăzeci și trei de ani. A trecut prin mai mult de șaizeci de astfel de cicluri. Este un altar, vechi de 1.400 de ani? Sau şaizeci de altare consecutive? Chiar și Senatul SUA, având în vedere alegerile sale eșalonate, s-ar putea spune că nu a fost niciodată răsturnat complet. Este același corp format în zilele lui George Washington?

Înțelegerea noastră legată de ceea ce este ceva este doar un instantaneu – o opinie efemeră. Universul este într-o perpetuă stare de schimbare. Unghiile noastre cresc și sunt tăiate și continuă să crească. Pielea nouă înlocuiește pielea moartă. Amintiri vechi sunt înlocuite cu amintiri noi. Suntem în continuare aceiași oameni? Oamenii din jurul nostru sunt la fel? Nimic nu este scutit de această fluiditate, nici măcar lucrurile pe care le considerăm cele mai sacre.

Deplasare prin serie<< Actori într-o piesăÎntotdeauna la fel >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top