Totul e schimbare

Acest articol e numărul 137 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

15 noiembrie

„Gândeşte-te adesea la viteza cu care lucrurile care sunt şi cele care devin trec şi dispar. Căci substanţa e ca un fluviu cu un curs neîntrerupt, activităţile sale sunt în continuă transformare, cauzele se prezintă în mii de feluri şi aproape nimic nu este statornic, nici timpul prezent şi ceea ce e aici aproape de mine: e infinitul fie al timpului scurs, fie al celui viitor, prăpastie deschisă în care toate se pierd”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.23

Marcus împrumută această metaforă minunată de la Heraclit, care a spus: „Nimeni nu pășește de două ori în același râu”. Pentru că râul s-a schimbat și omul la fel.

Viața este într-o stare constantă de schimbare. Și noi la fel. A fi supărat de lucruri înseamnă a presupune greșit că vor dura. A ne da cu piciorul nouă înșine sau a da vina pe alții înseamnă să vânăm vânt. A resimți schimbarea înseamnă a presupune greșit că ai de ales în această chestiune.

Totul este schimbare. Îmbrățișează asta. Curgi odată cu ea.

Deplasare prin serie<< Tu alegi rezultatulSperanța și frica sunt tot una >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu