Transformă „trebuie să” în „accept să”

Acest articol e numărul 2 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

3 iulie

„Sarcina unui filosof: ar trebui să ne aducem voința în armonie cu orice se întâmplă, astfel încât să nu se întâmple nimic împotriva voinței noastre și nimic din ceea ce nu dorim să nu se întâmple.”

~ Epictet – Discursuri, 2.14.7

O lungă listă de sarcini pare intimidantă și împovărătoare – toate aceste lucruri pe care trebuie să le facem în cursul zilei sau al unei săptămâni. Dar o listă De făcut pare a fi un privilegiu – toate aceste lucruri ne oferă oportunitatea de a le experimenta. Acesta nu este doar joc semantic. Este o fațetă centrală a viziunii lumii filosofului.

Astăzi, nu încerca să-ți impui voința asupra lumii. În schimb, consideră-te norocos să primești și să răspunzi voinței lumii.

Blocat în trafic? Câteva minute minunate pentru relaxare și repaus. Mașina ta s-a defectat după o funcționare în ralanti? Ah, ce ocazie să faci o plimbare lungă pe restul drumului. O mașină care se îndreaptă, condusă de un idiot distrat, care se ocupă de telefonul mobil, aproape că te-a lovit în timp ce mergeai și te-a îmbăiat din cap până-n picioare cu apă tulbure? Ce amintire despre cât de precară este existența noastră și cât de greșit este să ne supărăm pe ceva atât de banal ca întârzierea sau pe probleme cu naveta!

Lăsând deoparte gluma, s-ar putea să nu pară că face o mare diferență să vezi viața ca pe ceva ce trebuie să, versus accept să, dar există. O diferență uriașă, magnifică…

Deplasare prin serie<< Despre datorie și circumstanțeProtejează flacăra >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu