Tu alegi rezultatul

Acest articol e numărul 136 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

14 noiembrie

„A fost trimis la închisoare. Dar observația „a suferit rău” este un plus care vine de la tine.”

~ Epictet – Discursuri, 3.8.5b-6a

Aceasta este gândirea stoică clasică, așa cum ai înțeles până acum. Un eveniment în sine este obiectiv. Cum îl descriem – că a fost nedrept, sau că este o mare calamitate sau că au făcut-o intenționat – depinde de noi.

Malcolm X (pe atunci Malcolm Little) a intrat în închisoare drept criminal, dar a plecat ca un om educat, religios și motivat, care va ajuta în lupta pentru drepturile civile. A suferit vreun rău? Sau a ales să facă din experiența lui una pozitivă?

Acceptarea nu este pasivă. Este primul pas într-un proces activ spre auto-îmbunătățire.

Deplasare prin serie<< Niciodată nu te plânge, niciodată nu explicaTotul e schimbare >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu