Tu, ca start-up

Acest articol e numărul 10 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

11 iulie

„Dar ce spune Socrate? «Așa cum o persoană e încântată să-și îmbunătățească ferma și o alta calul, la fel mă bucur să contribui la propria mea îmbunătățire, zi de zi.»”

~ Epictet – Discursuri, 3.5.14

Moda zilelor noastre este să îți creezi propria companie – să fii antreprenor. Nu există nicio îndoială, construirea unei afaceri de la zero poate fi o încercare extrem de plină de satisfacții. Acesta este motivul pentru care oamenii își pun la bătaie întreaga viață pentru a face acest lucru, lucrează nenumărate ore și își asumă nenumărate riscuri.

Dar nu ar trebui să fim la fel de motivați în a ne construi pe noi înșine ca pe orice companie?

La fel ca și în cazul unui start-up, putem începe ca o idee: să fim incubați, scoși în lume, unde ne dezvoltăm încet și apoi, în timp, acumulăm parteneri, angajați, clienți, investitori și avere. Este chiar atât de ciudat să-ți tratezi propria viață la fel de serios pe cât ai putea trata o idee de afacere? Care este cu adevărat problema vieții și a morții?

Deplasare prin serie<< Iubește arta smerenieiCâteva reguli simple >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu