Uitându-ne unii la ceilalți

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

6 octombrie

„Este în conformitate cu Natura să le arătăm prietenilor noștri afecțiune și să le sărbătorim progresul, ca și când ar fi fost al nostru. Căci dacă nu facem acest lucru, virtutea, care este întărită doar prin exercitarea percepțiilor noastre, nu va mai rezista în noi.”

~ Seneca – Scrisori morale, 109.15

Urmărirea altor oameni de succes este unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut – mai ales dacă nu ne descurcăm bine. În mintea noastră de vânători-culegători, bănuim că viața este un joc cu sumă zero – că pentru ca cineva să aibă mai mult înseamnă că am putea rămâne cu mai puțin.

Dar, ca toate părțile filozofiei, empatia și altruismul sunt o chestiune de practică. După cum a observat Seneca, este posibil să înveți să „te bucuri de toate succesele lor și să fii mișcat de fiecare eșec”. Așa face o persoană virtuoasă.

Ei se obișnuiesc să se bucure activ pentru alți oameni – chiar și în cazurile în care acest lucru ar putea veni pe cheltuiala lor – și să lase deoparte gelozia și posesivitatea. Și tu poți face asta.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu