Despre datorie și circumstanțe

Un cadru mental corect

Acest articol e numărul 216 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
2 februarie

„Judecă astfel: eşti bătrân; nu îngădui ca această facultate să-ţi fie înrobită, nici să fie mişcată ca o marionetă în funcţie de impulsurile contrare vieţii sociale, nici să se plângă de destinul hărăzit în prezent, nici să se teamă de cel <hărăzit> în viitor..”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 2.2

Ne supără persoana care vine și încearcă să ne conducă. Nu-mi spune cum să mă îmbrac, cum să gândesc, cum să-mi fac meseria, cum să trăiesc. Asta pentru că suntem oameni independenți, autosuficienți. Sau cel puțin asta ne spunem.

Totuși, dacă cineva spune ceva cu care nu suntem de acord, ceva din interiorul nostru ne spune că trebuie să ne certăm cu el. Dacă avem o farfurie cu fursecuri în fața noastră, trebuie să le mâncăm. Dacă cineva face ceva ce nu ne place, trebuie să ne supărăm pentru asta. Când se întâmplă ceva rău, trebuie să fim triști, deprimați sau îngrijorați. Dar dacă ceva bun se întâmplă câteva minute mai târziu, dintr-o dată suntem fericiți, entuziasmați și ne dorim mai mult.

Nu am lăsa niciodată o altă persoană să ne smucească așa cum ne lăsăm impulsurile să o facă. Este timpul să începem să vedem lucrurile așa – că nu suntem niște păpuși care pot fi făcute să danseze în acest fel sau în altul doar pentru că avem chef. Noi ar trebui să fim cei care deținem controlul, nu emoțiile noastre, pentru că suntem oameni independenți, auto-suficienți.

Deplasare prin serie<< Pentru omul călitSursa anxietății tale >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top