Despre datorie și circumstanțe

Un cadru mental corect

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 7

2 februarie

„Judecă astfel: eşti bătrân; nu îngădui ca această facultate să-ţi fie înrobită, nici să fie mişcată ca o marionetă în funcţie de impulsurile contrare vieţii sociale, nici să se plângă de destinul hărăzit în prezent, nici să se teamă de cel <hărăzit> în viitor..”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 2.2

Ne supără persoana care vine și încearcă să ne conducă. Nu-mi spune cum să mă îmbrac, cum să gândesc, cum să-mi fac meseria, cum să trăiesc. Asta pentru că suntem oameni independenți, autosuficienți. Sau cel puțin asta ne spunem.

Totuși, dacă cineva spune ceva cu care nu suntem de acord, ceva din interiorul nostru ne spune că trebuie să ne certăm cu el. Dacă avem o farfurie cu fursecuri în fața noastră, trebuie să le mâncăm. Dacă cineva face ceva ce nu ne place, trebuie să ne supărăm pentru asta. Când se întâmplă ceva rău, trebuie să fim triști, deprimați sau îngrijorați. Dar dacă ceva bun se întâmplă câteva minute mai târziu, dintr-o dată suntem fericiți, entuziasmați și ne dorim mai mult.

Nu am lăsa niciodată o altă persoană să ne smucească așa cum ne lăsăm impulsurile să o facă. Este timpul să începem să vedem lucrurile așa – că nu suntem niște păpuși care pot fi făcute să danseze în acest fel sau în altul doar pentru că avem chef. Noi ar trebui să fim cei care deținem controlul, nu emoțiile noastre, pentru că suntem oameni independenți, auto-suficienți.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu