Un mod diferit de rugă

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

14 septembrie

„Începe aşadar să îi rogi pentru acestea şi vei vedea. Unul se roagă: «Să pot să mă culc cu acea femeie!» Tu roagă-te: «Să nu-mi doresc să mă culc cu acea femeie!» Altul se roagă: «Să pot să scap de acela!» Tu roagă-te: «Să pot să nu-mi doresc să scap de acela!» Altul se roagă: «Să nu-mi pierd fiul!» Tu roagă-te: «Să pot să nu mă tem că îl voi pierde!»”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.40.(6)

Rugăciunea are o conotație religioasă, dar în viață ne găsim cu toții sperând și cerând lucruri. Într-o situație dificilă, am putea cere în tăcere ajutor; sau, după o întrerupere grea, pentru a doua șansă de sus; în timpul unui joc sportiv, ne-am putea așeza pe marginea scaunului dorind un rezultat. «Haide, haide, haide», spunem noi. «Te rog…» Chiar dacă nu este către nimeni în mod special, ne rugăm totuși. Este atât de revelator în aceste momente, când dorim în mod privat, dorim cu intensitate ceva, cât de goale sunt de obicei cererile noastre.

Vrem intervenția divină, astfel încât viețile noastre să fie mai ușoare în mod magic. Dar ce zici de a cere forță și putere pentru a putea face ceea ce trebuie să faci? Ce se întâmplă dacă ai căuta claritate cu privire la ceea ce controlezi, ce este deja în puterea ta? S-ar putea să descoperi că rugăciunile tale au primit deja răspuns.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu