Despre datorie și circumstanțe

Un mod diferit de rugă

Acest articol e numărul 75 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
14 septembrie

„Începe aşadar să îi rogi pentru acestea şi vei vedea. Unul se roagă: «Să pot să mă culc cu acea femeie!» Tu roagă-te: «Să nu-mi doresc să mă culc cu acea femeie!» Altul se roagă: «Să pot să scap de acela!» Tu roagă-te: «Să pot să nu-mi doresc să scap de acela!» Altul se roagă: «Să nu-mi pierd fiul!» Tu roagă-te: «Să pot să nu mă tem că îl voi pierde!»”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.40.(6)

Rugăciunea are o conotație religioasă, dar în viață ne găsim cu toții sperând și cerând lucruri. Într-o situație dificilă, am putea cere în tăcere ajutor; sau, după o întrerupere grea, pentru a doua șansă de sus; în timpul unui joc sportiv, ne-am putea așeza pe marginea scaunului dorind un rezultat. «Haide, haide, haide», spunem noi. «Te rog…» Chiar dacă nu este către nimeni în mod special, ne rugăm totuși. Este atât de revelator în aceste momente, când dorim în mod privat, dorim cu intensitate ceva, cât de goale sunt de obicei cererile noastre.

Vrem intervenția divină, astfel încât viețile noastre să fie mai ușoare în mod magic. Dar ce zici de a cere forță și putere pentru a putea face ceea ce trebuie să faci? Ce se întâmplă dacă ai căuta claritate cu privire la ceea ce controlezi, ce este deja în puterea ta? S-ar putea să descoperi că rugăciunile tale au primit deja răspuns.

Deplasare prin serie<< Protejarea cetății noastre interioare de fricăO grădină nu este pentru spectacol >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top