Un motiv pentru a fi bun

Acest articol e numărul 98 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

7 octombrie

„Cine greşeşte greşeşte împotriva lui însuşi; cine comite o nedreptate se nedreptăţeşte pe sine, deoarece devine rău.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.4

Data viitoare când faci ceva greșit, încearcă să-ți amintești cum te-a făcut să te simți. Rareori spune cineva: „M-am simțit grozav!

Există un motiv pentru care de multe ori vomităm la locurile crimei. În loc de catharsis, persoana care s-a lăsat pradă lipsei autocontrolului sau s-a răzbunat, a ajuns să se îmbolnăvească. Simțim o versiune a acestui lucru atunci când mințim, când trișăm, când facem rău cuiva.

Deci, în acea fracțiune de secundă înainte de a începe să câștigi pe căi greșite, întreabă-te: Cum mă percep pe mine însumi? Merită cu adevărat acel moment în care frica îți pune un nod în gât pentru că ai putea fi prins?

Conștiința de sine și faptele greșite rareori merg împreună. Dacă ai nevoie de un motiv egoist pentru a nu greși – pune-te în legătură cu aceste sentimente. Sunt un puternic factor de descurajare.

Deplasare prin serie<< Uitându-ne unii la ceilalțiO plăcere superioară >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu