Despre datorie și circumstanțe

Un suflet puternic e mai bun decât norocul

Acest articol e numărul 62 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

1 septembrie

„Sufletul rațional este mai puternic decât orice fel de avere – din propria sa parte își ghidează afacerile aici sau acolo și este el însuși motivul unei vieți fericite sau mizerabile.”

~ Seneca – Scrisori morale, 98.2b

Cato cel Tânăr avea destui bani pentru a se îmbrăca în haine fine. Cu toate acestea, el a umblat deseori prin Roma desculț, indiferent la presupunerile pe care oamenii le-au făcut despre el în timp ce trecea. Ar fi putut să se delecteze cu cea mai bună mâncare. A ales în schimb să mănânce mâncare simplă. Indiferent dacă ploua sau era caniculă, el alegea să meargă cu capul descoperit.

De ce folosea o astfel de abordare? Deoarece Cato își pregătea sufletul pentru a fi puternic și rezistent. Mai exact, el învăța indiferența: o atitudine de tipul „fie ce-o fi”, care să-l servească bine și în tranșee cu armata, și în Forum și Senat, și în viața sa de tată și om de stat.

Antrenamentul său l-a pregătit pentru orice condiții, orice fel de vremuri. Dacă ne vom supune propriilor antrenamente, s-ar putea să ne găsim și noi la fel de întăriți.

Deplasare prin serie<< Ia în considerare și eșecurileȘcoala filosofului este un spital >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top