Un suflet puternic e mai bun decât norocul

Acest articol e numărul 62 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

1 septembrie

„Sufletul rațional este mai puternic decât orice fel de avere – din propria sa parte își ghidează afacerile aici sau acolo și este el însuși motivul unei vieți fericite sau mizerabile.”

~ Seneca – Scrisori morale, 98.2b

Cato cel Tânăr avea destui bani pentru a se îmbrăca în haine fine. Cu toate acestea, el a umblat deseori prin Roma desculț, indiferent la presupunerile pe care oamenii le-au făcut despre el în timp ce trecea. Ar fi putut să se delecteze cu cea mai bună mâncare. A ales în schimb să mănânce mâncare simplă. Indiferent dacă ploua sau era caniculă, el alegea să meargă cu capul descoperit.

De ce folosea o astfel de abordare? Deoarece Cato își pregătea sufletul pentru a fi puternic și rezistent. Mai exact, el învăța indiferența: o atitudine de tipul „fie ce-o fi”, care să-l servească bine și în tranșee cu armata, și în Forum și Senat, și în viața sa de tată și om de stat.

Antrenamentul său l-a pregătit pentru orice condiții, orice fel de vremuri. Dacă ne vom supune propriilor antrenamente, s-ar putea să ne găsim și noi la fel de întăriți.

Deplasare prin serie<< Ia în considerare și eșecurileȘcoala filosofului este un spital >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu