Despre datorie și circumstanțe

Unde, cine, ce și de ce

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

6 ianuarie

„Cel care nu ştie că există lumea nu ştie nici unde se află el însuşi. Iar cine nu ştie pentru ce a fost născut nu ştie nici cine este el însuşi, nici ce este lumea. Iar cel care trece cu vederea una din acestea nu ar şti să spună nici pentru ce s-a născut. Aşadar, cum ţi se pare omul care respinge sau urmăreşte laudele celor ce aplaudă, indivizi care nu ştiu nici în ce loc se găsesc şi nici cine sunt ei înşişi?”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.52

Regretatul comedian Mitch Hedberg a avut o poveste amuzantă pe care a spus-o odată. Așezat pentru un interviu în direct, un DJ de radio l-a întrebat: „Deci, cine ești?” În acel moment, a trebuit să se gândească, Tipul ăsta este cu adevărat adânc sau am mers eu la stația greșită?

Cât de des ni se pune o întrebare simplă precum „Cine ești?” sau „Ce faci?” sau „De unde ești?” Considerând-o o întrebare superficială – dacă n-o luăm în considerare deloc – nu ne deranjăm cu mai mult decât un răspuns superficial.

Dar, cu pistolul în cap, majoritatea oamenilor nu au putut oferi prea multe în ceea ce privește un răspuns de fond. Ai putea? Ți-ai făcut timp pentru a obține claritate despre cine ești și ce reprezinți? Sau ești prea ocupat să urmărești lucruri neimportante, să mimezi influențele greșite și să urmezi căi dezamăgitoare, neîmplinite, sau inexistente?

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu