Despre datorie și circumstanțe

Unde, cine, ce și de ce

Acest articol e numărul 189 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

6 ianuarie

„Cel care nu ştie că există lumea nu ştie nici unde se află el însuşi. Iar cine nu ştie pentru ce a fost născut nu ştie nici cine este el însuşi, nici ce este lumea. Iar cel care trece cu vederea una din acestea nu ar şti să spună nici pentru ce s-a născut. Aşadar, cum ţi se pare omul care respinge sau urmăreşte laudele celor ce aplaudă, indivizi care nu ştiu nici în ce loc se găsesc şi nici cine sunt ei înşişi?”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.52

Regretatul comedian Mitch Hedberg a avut o poveste amuzantă pe care a spus-o odată. Așezat pentru un interviu în direct, un DJ de radio l-a întrebat: „Deci, cine ești?” În acel moment, a trebuit să se gândească, Tipul ăsta este cu adevărat adânc sau am mers eu la stația greșită?

Cât de des ni se pune o întrebare simplă precum „Cine ești?” sau „Ce faci?” sau „De unde ești?” Considerând-o o întrebare superficială – dacă n-o luăm în considerare deloc – nu ne deranjăm cu mai mult decât un răspuns superficial.

Dar, cu pistolul în cap, majoritatea oamenilor nu au putut oferi prea multe în ceea ce privește un răspuns de fond. Ai putea? Ți-ai făcut timp pentru a obține claritate despre cine ești și ce reprezinți? Sau ești prea ocupat să urmărești lucruri neimportante, să mimezi influențele greșite și să urmezi căi dezamăgitoare, neîmplinite, sau inexistente?

Deplasare prin serie<< Clarifică-ți intențiileȘapte funcții clare ale minții >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top