Unde contează

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

20 august

„În interior, ar trebui să fim diferiți din toate punctele de vedere, dar aspectul nostru exterior ar trebui să se piardă în mulțime.”

~ Seneca – Scrisori morale, 5.2

Diogene Cinicul a fost un filosof controversat care a rătăcit pe străzi ca un om fără adăpost. Câteva mii de ani mai târziu, vorbele sale încă ne pun pe gânduri. Dar dacă cei mai mulți dintre noi l-ar fi văzut la acea vreme, ne-am fi gândit: cine e tipul ăsta nebun?

Este tentant să ducem filozofia la extreme, dar cui servește asta? De fapt, respingerea elementelor de bază ale societății îi înstrăinează pe ceilalți oameni, chiar îi amenință. De reținut, transformarea exterioară – în hainele noastre, în mașinile noastre, în îngrijirea noastră – ar putea părea importantă, dar este superficială în comparație cu schimbarea interioară. Aceasta este schimbarea despre care doar noi știm.

 

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu